#MINUTUL DE SĂNĂTATE - „31 MAI - ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN”

#MINUTUL DE SĂNĂTATE - „31 MAI - ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN”

#MINUTUL DE SĂNĂTATE - „31 MAI - ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN”

 

Tema din acest an a „Zilei mondiale fără tutun” - marcată în fiecare an, pe 31 mai, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) - este „Protecting children from tobacco industry interference” („Protejarea copiilor de interferenţa industriei tutunului”). Campania globală îşi propune să prevină consumul de tutun și nicotină, prin protejarea tinerilor de practicile manipulative ale industriei tutunului şi industriilor conexe.

 

Conform unor date statistice recente, la nivel mondial cel puţin 37 de milioane de tineri, cu vârsta cuprinsă între 13 şi 15 ani, consumau tutun sub o formă sau alta.

 

În România, aproape 20% dintre tinerii cu vârsta de peste 15 ani fumează zilnic, dar estimarea OMS este că, de fapt, procentul real se apropie de 26%.

 

Anual, la nivel global, peste 8 milioane de oameni mor din cauza afecțiunilor provocate de fumat. La nivelul aparatului respirator, fumatul este direct implicat în apariţia afecţiunilor respiratorii acute, a bolilor pulmonare cronice şi a cancerului bronhopulmonar.

 

Riscul fumătorilor de a dezvolta cancer pulmonar este cu 15-30% mai mare faţă de nefumători.

 

În episodul de astăzi al seriei #MINUTULDESĂNĂTATE, o ediție specială difuzată de „ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN”, vom afla de la Dr. Claudia Vâlcu, medic primar pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Ștefan”, informații detaliate despre afecțiunile grave provocate de fumat, precum și sfaturi care ne pot ajuta să renunțăm la consumul de tutun.