O vedere bună este unul dintre elementele cheie în dezvoltarea unui copil, de la starea generală de sănătate a acestuia, până la performanța școlară. Este esențial ca un specialist să verifice acuitatea vizuala a unui copil în stadiile importante ale dezvoltării lui sau oricând este suspectată vreo problemă. Majoritatea problemelor pot fi astfel evitate sau corectate rapid.
Problemele de vedere la copii sunt adeseori diagnosticate tardiv, deoarece cei mici nu sunt întotdeauna capabili să descrie modificarile ce apar in acest sens. De aceea, controlul regulat la oftalmolog reprezintă cea mai eficienta metoda de preventie, dar si calea sigura de diagnostic prompt.
Ca regulă generală, valabilă și în cazul ochilor, cu cât o problemă este identificată mai devreme, cu atât ea va putea fi tratată mai eficient. De aceea, este recomandat controlul periodic al copiilor, pentru a detecta din timp orice potentială problemă și de a o remedia cât se poate de repede.
Controalele de screening vizual la copii pot identifica în afara de vicii de refracție și alte probleme cu impact vizual major: strabism, ambliopie, cataractă congenitală, patologie retiniană, etc.
Cel mai des observate în cazul viciilor de refracție la copii sunt strângerea/clipitul ochilor, privitul aproape la televizor, frecarea ochilor sau chiar aplecatul în față pentru a vedea mai bine. De asemenea, pot apărea sensibilitate la lumină sau lăcrimare excesivă și chiar evitarea activităților care presupun un anumit efort vizual. În cazul școlarilor, se observa că întâmpină dificultăți în cititul de aproape sau la tablă, nu își pot focaliza privirea și chiar pierd rândul când citesc folosindu-se de degete pentru a urmări mai bine. Pot apărea și dureri de cap sau senzația de oboseală oculară.
În cazul în care unul dintre ochi are vedere mai slabă, cel mai puternic va deveni dominant și creierul va începe să ignore mesajele din partea celuilalt, încetând dezvoltarea conexiunilor nervoase care duc la acesta. De aceea, este extrem de importantă examinarea regulată a copilului de către un medic oftalmolog pediatru. Verificarea copiilor ar trebui facută pe etape de vârstă, primele verificări pot fi făcute la grădiniță, apoi în primul an de școală.
Proiectul „CLAR – pentru COPII” aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 57 din data de 14.02.2020, se va derula în perioada 2020-2021 și are ca obiectiv remedierea problemelor de vedere în rândul copiilor, cu impact asupra calității vieții, inclusiv beneficii economice prin diminuarea cheltuielilor aferente tratamentelor oftalmologice ulterioare sau bolilor generale asociate, prin acordarea unui sprijin financiar în cuantum de maximum 500 lei/beneficiar, pentru un număr total de 4000 copii cu vârste cuprinse între 0 și 17 ani, pentru achizitionarea unei perechi de ochelari de vedere.
Organizatorul Proiectului este Municipiul București prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.
Pentru detalii:
Hotărâre HCGMB Proiect "CLAR Pentru COPII"
Regulamentul privind implementarea Proiectului CLAR - pentru COPII
Anunt privind inceperea procedurii de Afiliere in cadrul Proiectului CLAR - pentru COPII
Procedura de afiliere a entitatilor publice sau private, in cadrul proiectului
Model contract afiliere PROIECT CLAR - pentru COPII