ÎN FIECARE AN, LA 4 MARTIE, ESTE MARCATĂ „ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂȚII ”

ÎN FIECARE AN, LA 4 MARTIE, ESTE MARCATĂ „ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA OBEZITĂȚII ”

În fiecare an, la 4 martie, este marcată „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Obezității ”, cu scopul de a atrage atenţia asupra pericolului pe care acest fenomen îl reprezintă la adresa sănătății la nivel global şi pentru a crește gradul de conștientizare asupra prevenirii și gestionării surplusului de greutate.

 

În 2024, sloganul sub care se desfăşoară campania de informare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) este „Let's Talk About Obesity And...” („Să vorbim despre obezitate şi...”).

 

Rata obezității aproape s-a triplat din 1975 și a crescut de aproape cinci ori la copii și adolescenți, afectând persoanele de toate vârstele din toate grupurile sociale, atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare. Obezitatea este un factor major de risc pentru diferite boli cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral și diferite forme de cancer. Potrivit OMS, în cazul în care nu vor fi luate măsuri eficiente pentru prevenire şi tratament, în 2025 peste de 50% din populaţia lumii va fi obeză.

 

Cauza principală a obezităţii este un dezechilibru între caloriile consumate şi caloriile arse. La aceasta se adaugă stilul de viaţă dezechilibrat şi sedentar - timpul petrecut la televizor, în faţa calculatorului, lipsa activităţii fizice şi o alimentaţie bogată în grăsimi, zahăr şi sare. Alte cauze ar putea fi factorii genetici, factori metabolici, psihologici, anumite medicamente, dezechilibre hormonale.

 

Excesul de greutate şi obezitatea pot fi prevenite, în primul rând, prin alimentaţie, evitând dulciurile concentrate, sucurile carbogazoase, mâncarea de tip fast-food, produsele procesate cu conţinut ridicat de zahăr şi grăsimi, alegând consumul de legume şi fructe, cereale integrale, practicarea de activităţi fizice.