COMUNICAT DE PRESĂ
ASSMB: „Cerem Ministerului Sănătății să recunoască starea de urgență cu privire la lipsa de personal din sistem”
Bucureşti, 8 ianuarie - Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) cere Ministerului Sănătății recunoașterea crizei de personal din sistemul sanitar și implementarea unui plan național de politici de sănătate pe termen mediu și lung. În paralel, este esențial să se dezvolte o metodologie pentru ocuparea temporară a posturilor în domeniul sănătății, pentru o perioadă de un an, cu o abordare similară procedurilor adoptate în timpul pandemiei.
Astăzi, a avut loc la sediul ASSMB o întâlnire de lucru urgentă a managerilor celor 19 spitale aflate sub administrația sa, alături de managerii spitalelor aflate în subordinea Ministerului Sănătății, directorii medicali, personalul medical, președinții asociațiilor de pacienți și lideri ai SANITAS.
,,S-a tras un semnal de alarmă, întrucât blocajul din sănatate a fost generat pe motive financiare, dar sub o aparentă economie a adus, de fapt, atât la pierderi de personal cât și pierderi pentru pacienți,’’ a declarat Oana Sivache, director general ASSMB.
Scopul întâlnirii a fost să atragă atenția asupra crizei iminente care afectează sistemul de sănătate, concentrându-se pe provocările prezente, în special lipsa acută de personal, impactul acestui deficit, dificultățile în investițiile pentru infrastructura spitalelor și discuții pentru generarea de idei și strategii menite să deblocheze această situație și să îmbunătățească sistemul de sănătate.
,,Deblocarea posturilor ar rezolva pe termen scurt deficitul actual de personal, însă pe termen lung este necesară elaborarea unei strategii care să prevadă și să soluționeze anticipat această problemă. De aceea, nu cred că doar deblocarea posturilor este o soluție, ci și regândirea modalităților de repartizare uniforma și eficientă a asistenței medicale, primare și de specialitate, la nivelul întregii țări," spune Oana Sivache, director general ASSMB.
„Ne punem cu toţii întrebarea dacă nu cumva cineva, la un moment dat, va muri în faţa unui spital pentru că nu există personal medical care să îl trateze’’, spune Radu Ţincu, medic de Terapie Intensivă şi Toxicologie la Spitalul Floreasca.
„La ora actuală, medicii de terapie intensivă de la Spitalul Foișor, din cauza creșterii numărului de intervenții chirurgicale, sunt insuficienți. Avem nevoie de încă patru medici, pentru că în acest moment colegii de la secția respectivă fac trei-patru gărzi pe lună. Sunt deja epuizați, atât timp cât o mare parte din ei participă și la intervenții chirurgicale și au și consultații. Avem dotări superioare altor clinici din țară, dar nevoia de personal este acută. Din păcate, sunt convins că situația nu se va rezolva prea curând, pentru că de la deblocarea posturilor și până la concurs mai este nevoie să treacă o perioadă destul de lungă de timp”, a declarat și Dr. Șerban Dragosloveanu, managerul Spitalului Clinic de Ortopedie Foișor.
La rândul său, Prof. Dr. Narcis Copcă, managerul Spitalului Clinic Sf. Maria, atrage atenția și asupra faptului că „în afară de salarizarea deficitară mai există și un alt aspect: fluidizarea sectorului de sănătate, balansul dintre privat spre stat trebuie să genereze politici de sănătate adaptative, care să ajute sistemul public în a-și face angajările și completările de personal”.
”Pentru cei care nu cunosc anumite trăsături ale sistemului medical, vă fac următoarea precizare: știți cât durează angajarea la stat a unui medic? Minimum 3 luni, poate chiar 9 luni. Știți cât durează angajarea unui medic la privat: o zi! Creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 70 de ani este un pas pozitiv, însă persistă problema blocării posturilor din spitale ca urmare a menținerii medicilor peste o anumită vârstă în activitate. Apare astfel riscul ca tinerii medici să opteze automat pentru emigrare. Acest fenomen trebuie să genereze implementarea unor măsuri compensatorii și de sprijin pentru politici de personal, atât în sectorul public, cât și în cel privat,” a precizat Prof. Dr. Narcis Copcă.
Această criză în creștere generează o presiune necontrolată asupra camerelor de gardă și a spitalelor, conducând inevitabil la epuizarea personalului medical și la riscul real al acordării unor servicii medicale deficitare. ASSMB solicită Guvernului României să acţioneze urgent şi prompt pentru a depăși această criză iminentă și a îmbunătăți sistemul de sănătate.