În a cincea zi a vizitei de lucru la Bucureşti, misiunea medicală franceză de la Assistance Publique - Hopitaux de Paris
În a cincea zi a vizitei de lucru la Bucureşti, misiunea medicală franceză de la Assistance Publique - Hopitaux de Paris (Ap-HP) a participat alături de specialiştii de la Spitalul de Boli Cronice „Sf. Luca" şi de managerul unității, Dr. Bogdan ȘTOLICĂ, la o şedinţă de stimulare magnetică transcraniană, realizată pentru prima dată în cadrul secției de Geriatrie, unui pacient care a suferit un accident vascular cerebral (AVC).
Procedura a fost realizată sub coordonarea Dr. Sylvie PARIEL şi Dr. Amina LAHLOU, de la Spitalul Charles-Foix din Paris, alături de Dr. Andreea ZAMFIRESCU de la Spitalul De Boli Cronice „Sf. Luca". Aparatul de stimulare magnetică transcraniană repetitivă (rTMS) poate avea un rol vital în planul de recuperare a pacienţilor cu probleme medicale din sfera AVC.
La şedinţa de stimulare magnetică transcraniană a fost prezentă şi o echipă medicală de la Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos", unitate care deține un aparat similar, destinat tratării adolescenţilor.
Echipa medicală franceză, însoţită de directorul general al ASSMB, Oana SIVACHE, a vizitat tot astăzi, în ultima zi a programului comun de instruire și schimb de experiență, Spitalul Clinic Colţea, Spitalul de Ortopedie și Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foisor" şi CETTT Sf. Stelian".
La Spitalul Clinic Colţea delegația a fost primită de managerul Dr. Bogdan FURTUNĂ, care, împreună cu echipa şi directorul medical, le-a prezentat invitaților departamentele ORL Şİ Imagistică.
Managerul Spitalului Clinic Foișor, Dr. Șerban DRAGOSLOVEANU împreună cu echipa medicală şi administrativă a spitalului au condus delegația franceză prin departamentele unităţii sanitare, invitații fiind impresionați de dotările de ultimă generație atât în materie de aparatură cât și în ceea ce priveşte confortul pacienților în saloane. Cel mai impresionant moment al vizitei a fost prezentarea Robotului Rosa. Acesta ajută în pozitionarea implanturilor protetice, în funcţie de anatomia fiecărei persoane în parte şi creşte precizia execuției actului medical. A fost vizitat și corpul A al spitalului, aflat pe ultima sută de metri cu lucrările de renovare şi dotare.
La CETTT Sf. Stelian, managerul Maria POPESCU a discutat cu invitații despre procedurile folosite de spitalele pariziene în domeniul adictologiei, și mai ales în abordarea tratamentului dependenţei de droguri.
Vizita misiunii medicale franceze este rezultatul Acordului-cadru de cooperare internaţională semnat în premieră la finalul anulul trecut, între administrațiile spitalelor din București și Paris, ASSMB și AP-HP.