EVENIMENT ÎN PREMIERĂ LA SPITALUL CLINIC„SF. MARIA”! PRIMUL CURS CU PREDARE DUALĂ PROFESOR-INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ ÎN DOMENIUL MEDICAL
EVENIMENT ÎN PREMIERĂ LA SPITALUL CLINIC„SF. MARIA”!PRIMUL CURS CU PREDARE DUALĂ PROFESOR-INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ ÎN DOMENIUL MEDICAL
• Conf. Dr. Florin Berghea și asistentul său AI, Chat GPT 4, au predat interactiv cursul de reumatologie studenților de anul V de la UMF „Carol Davila”
Un eveniment în premieră pentru România a avut loc, astăzi, în amfiteatrul de la Spitalul Clinic "Sfanta Maria", unde Conf. Dr. Florin Berghea a susținut, în fața a zeci de studenți, primul curs medical interactiv cu predare duală om - inteligență artificială.
Cursul, în specialitatea Reumatologie, a fost predat studenților din anul V de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".
„Rolul acestei abordări este de a încuraja studenții să colaboreze, să folosescă ChatGPT 4 pentru a învăța împreună, folosind Inteligența Artificială, generând astfel diferite cazuri și reacționând la ele. Asfel, își pot testa cunoștințele într-un mod din ce în ce mai alert. (....)În momentul în care pacienții vor apela la Inteligența Artificială, ei vor veni mai pregătiți la medic pentru a afla ce îi interesează. Nu mai există „doctor Internet”, unde dai căutare și găsești tot felul de bazaconii, ci va veni cu argumente solide, iar medicul va trebui să facă față acestui proces” - Conf. Dr. Florin Berghea, medic primar reumatolog, Spitalul Clinic„Sf. Maria”!
Studenții au fost luați prin surprindere, dar într-un mod plăcut, pentru că nu știau că vor asista la un curs complet diferit față de cele anterioare.
”Mi s-a părut un curs extrem de interesant pentru că s-a ales această abordare și ni s-a arătat ce poate să facă Inteligența Artificială. Nu ne-am așteptat, am fost complet luați prin surprindere. Faptul că putem să punem întrebări, că ne arată struturat anumite teme din materie, mi se pare mult mai avantajos pentru noi ca studenți” – Lara Sânziana GEANTĂ, studentă anul V, UMF „Carol Davila”.
La eveniment au fost prezenți, în calitate de invitați, Prof. Dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila”, Prof. Dr. Narcis Copcă, managerul Spitalului „Sf. Maria” și Prof. Dr. Silviu Constantinoiu, șef secție Chirurgie, Spitalul Clinic „Sf. Maria”.
„Nivelul de comunicare în interacțiunea student-profesor și ulterior în interacțiunea medic-pacient se dezvoltă într-un ritm formidabil. Stilul acesta de interacțiune va fi mult în sprijinul comunicării inclusiv cu pacientul. Mă gândesc la o dezvoltare a acestui sistem chiar în cadrul spitalului , prin intermediul unor tablete, pentru ca pacienții care doresc și au abilități de comunicare online să fie cât mai ușor informați, să poată pune întrebări și primi răspunsuri competente. Pe de altă parte, ca medic, când vrei sa dezvoltiproiecte și programe noi, tot acest flux rapid de cunoștințe e în avantajul nostru și, implicit, al pacientului” – Prof. Dr. Narcis COPCĂ, managerul Spitalului Clinic „Sf. Maria”.
Rectorul UMF „Carol Davila”, Prof. Dr. Viorel Jinga, a apreciat modalitatea modernă și interactivă în care s-a derulat cursul demonstrativ, și consideră că doar un profesor care predă foarte bine poate să îmbine cu succes activitatea sa de predare cu suportul oferit de inteligența artificială.
„Astăzi s-a întâmplat un fenomen deosebit în activitatea de predare din cadrul UMF Carol Davila , și anume utilizarea Chat GPT 4 î predarea unui curs despre inflamație și glucocorticoizi. Am fost prezent pentru a vedea cum se desfășoară această activitate inovativă, în plandidactic. Această formulă nouăde a interoga un calculator despre medicină este foarte bună, dar nu completă. În medicină trebuie să prevaleze simțul clinic și, în plus, empatia și emoția să fie alături de cel care predă. Adăugând Inteligența Artificială, crește însă interesul strudenților” – Prof. Dr. Viorel JINGA, rectorul UMF „Carol Davila”, București