30 IANUARIE – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A NONVIOLENȚEI ÎN ȘCOLI

30 IANUARIE – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A NONVIOLENȚEI ÎN ȘCOLI

Cu ocazia ”Zilei Internaționale a Nonviolenței în Școli”, Consiliul Municipal al Elevilor București, în parteneriat cu Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, prin Serviciul Siguranță Școlară, Brigada de Combatere a Crimei Organizate - Serviciul Antidrog și ASSMB - Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, au organizat un eveniment pentru a discuta punctual despre problemele de violență și bullying cu care se confruntă din ce în ce mai des elevii în mediul școlar.

 

”Acest eveniment reprezintă un prim pas către o nouă abordare a combaterii violenței din din mediul școlar, în care elevul are un rol principal. Astfel că, am discutat teme de interes pentru elevi, precum:conștientizarea și prevenirea distribuirii substanțelor interzise în unitățile de învățământ, echilibru emoțional, modul în care instituțiile trebuie sesizate și cum soluționează aceste sesizări, cât despre importanța implicării consilierilor școlari. Elevii au participat activ la dezbateri, iar reprezentanții instituțiilor au răspund fiecărei întrebări în parte. De asemenea, Consiliul Municipal al Elevilor București a lansat formularul de alertă, o nouă metodă de a duce la lumină abuzurile din mediu școlar. Trebuie să lucrăm în continuare împreună, pentru a reuși să diminuăm fenomenle de bullying și violență în școli!”- Lucian CISMARU, președintele Consiliului Municipal al Elevilor

 

Reprezentanții elevilor din liceele bucureștene, împreună cu medici psihiatri din cadrul Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof Dr Al Obregia, polițiști de la Serviciul de Siguranță Școlară și din cadrul Serviciului Antidrog, au discutat despre pașii legali pe care elevii îi au la dispoziție și îi pot urma atunci când sunt martorii unui caz de violență sau chiar victime ale unor astfel de agresiuni.

 

„Ne dorim să contribuim la tot ceea ce înseamnă educație pentru sănătate în școlile din București. Ne dorim ca alături de Consiliul Elevilor și împreună cu toate instituțiile implicate să punem bazele unei echipe care să acționeze spre binele copiilor, prin intermediul unor programe și proiecte de prevenire a violenței în școli, dar și de promovare a sănătății în general” – Marian NEGRU, consilier în cadrul Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB)

 

  Printre instituțiile reprezentate la întâlnirea organizată la sediul Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti., s-au numărat Brigada de Combatere a Criminalității Organizate București - Serviciul Antidrog, Centrul Municipiului București De Resurse Și Asistență Educațională, Federatia Nationala a Asociatiilor De Parinti, Învățământul Preuniversitar București, Salvati Copiii Romania, UNICEF Romania și Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

 

Reuniunea a fost apreciată de către toți cei prezenți drept un pas foarte important în direcția unei mai bune înțelegeri a fenomenului violenței în școli și de identificare a unor soluții constructive și eficiente care să combată acest adevărat flagel.

 

În cazul apariției unor situații de stres puternic, de violență fizică sau psihologică asupra lor, elevii trebuie să știe că nu sunt singuri și pot oricând cere ajutor din partea specialiștilor, care sunt pregătiți să le ofere suport și sprijin în momentele de dezechilibru emoțional.

 

Astfel, în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Alexandru Obregia" funcționează o linie de gardă permanentă cu medic specialist, ce are alocat un număr de telefon - 0770.432.192, unde părinții sau tutorii legali pot suna în cazul unor urgențe medicale psihiatrice sau pentru a solicita o evaluare în cadrul Clinicii de Psihiatrie pediatrică.

 

„Ne dorim să nu mai existe această stigmă în privința psihologului sau a psihiatrului. În multe țări, e absolut normal ca oamenii să meargă la un specialist atunci când se confruntă cu acest tip de probleme. Ne dorim să existe această deschidere și în România, pentru că este mult mai ușor să prevenim decât să vindecăm”- Ema ANDREI, medic specialist psihiatrie pediatrică, Spitalul de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”

 

Consiliul Municipal al Elevilor București, împreună cu Serviciul Siguranță Școlară din cadrul DGPMB, au dezvoltat și un formular de alertă pentru smartphone, care poate fi folosită cu ușurință de elevi pentru a transmite sesizări autorităților, în condiții de anonimitate, acestea urmând a fi analizate și soluționate prompt de către organele abilitate. Formularul este disponibil și poate fi descărcat accesând conturile de Instagram și Facebook ale Consiliului Elevilor București.