SĂPTĂMÂNA MONDIALĂ A IMUNIZĂRII (24-30 APRILIE)
𝐒𝐚̆𝐩𝐭𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐚 𝐦𝐨𝐧𝐝𝐢𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐢𝐦𝐮𝐧𝐢𝐳𝐚̆𝐫𝐢𝐢 este marcată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în fiecare an, în ultima săptămână a lunii aprilie, și are drept scop promovarea vaccinării, tocmai pentru a proteja oamenii împotriva unor boli grave care pot fi prevenite prin imunizare.
În 2022, campania se desfășoară sub sloganul „Long Life for All” („Viaţă lungă pentru toţi”), tocmai pentru a sublinia rolul important pe care vaccinurile îl joacă de sute de ani în protejarea sănătății oamenilor.
OMS colaborează cu țări de pe tot globul pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța vaccinurilor și a imunizării și a se asigura că toate guvernele obțin îndrumările și sprijinul tehnic necesare pentru a pune în practică programe de imunizare de înaltă calitate.
Potrivit specialiștilor din domeniu, 25 de boli care pun viața în pericol pot fi în prezent prevenite prin vaccin. Imunizarea salvează milioane de vieţi în fiecare an şi este recunoscută pe scară largă drept un salt major în ceea ce privește prevenția în domeniul sănătăţii.
Începând din 1796, odată cu dezvoltarea vaccinului împotriva variolei, cercetările au condus în permanență la descoperirea de noi seruri. Vaccinurile împotriva COVID-19, spre exemplu, sunt un rezultat al acestei lungi istorii de cercetare, iar dezvoltarea lor într-un timp scurt este rezultatul unor decenii de inovare în domeniu și al unui nivel de colaborare internațională fără precedent.
Chiar dacă, în ultimii doi ani, pericolul pandemic a acaparat atenția în spațiul public, nu trebuie să scăpăm din vedere vaccinurile de rutină, care protejează copiii și adolescenții de o multitudine de alte afecținui grave, și ratele de imunizare trebuie menținute permanent la un nivel ridicat.
Până la urmă, scopul final al „Săptămânii Mondiale a Imunizării” este ca tot mai multe comunități să fie protejate de bolile grave care pot fi prevenite prin vaccinare.
#VaccinurileSalveazăVieți #ViațăLungăPentruToți #LongLifeforAll