INFERTILITATEA - O PROBLEMĂ DE SĂNĂTATE LA NIVEL MONDIAL

INFERTILITATEA - O PROBLEMĂ DE SĂNĂTATE LA NIVEL MONDIAL

 

Infertilitatea este o problemă de sănătate la nivel mondial. Aceasta este definită drept incapacitatea unui cuplu de a obține o sarcină după 12 luni de contact sexual neprotejat. Se apreciază că la nivel mondial 10-15% dintre cupluri nu reușesc să obțină o sarcină. Pentru România estimările sunt ca 1 din 6 cupluri este infertil.

 

 

 

Cauzele infertilității pot afecta unul sau ambii parteneri. Uneori, nu poate fi găsită nicio cauză.

 

Deși, la nivel global, infertilitatea masculină contribuie la jumătate din toate aceste cazuri, infertilitatea și tratamentul infertilității rămâne o povară socială a femeii.

 

 

 

Când să vă consultați cu medicul dumneavoastră despre infertilitate?

 

 

 

Dacă aveți sub 35 ani și încercați să rămâneți însărcinată de mai mult de 12 luni, dacă aveți 35 de ani sau mai mult și încercați să rămâneți însărcinată de șase luni sau mai mult. Sau dacă aveti:

 

- peste 40 de ani

 

- menstruații neregulate sau absente

 

- menstruații foarte dureroase

 

- cunoașteți probleme de fertilitate

 

- diagnostic cu endometrioză sau boală inflamatorie pelvină

 

- avorturi spontane recurente

 

- tratament pentru cancer în antecedente

 

 

 

Cauzele infertilității feminine

 

 

 

Acestea pot include:

 

1. Tulburări de ovulație, care afectează eliberarea ovulelor din foliculii ovarieni. Acestea includ tulburări hormonale, cum ar fi sindromul ovarului polichistic. Hiperprolactinemia, o afecțiune în care aveți prea multă prolactină - hormonul care stimulează producția de lapte matern - poate interfera, de asemenea, cu ovulația. Afecțiuni ale glandei tiroide pot afecta ciclul menstrual sau pot provoca infertilitate. Alte cauze subiacente pot include prea mult exercițiu fizic, tulburări de alimentație, obezitatea sau scăderile ponderale semnificative.

 

2. Insuficiență ovariană primară (menopauză precoce), atunci când ovarele încetează să funcționeze, iar menstruația se termină înainte de 40 de ani. Deși cauza este adesea necunoscută, anumiți factori sunt asociați cu menopauza precoce, inclusiv boli ale sistemului imunitar, anumite afecțiuni genetice precum sindromul Turner sau purtători de Sindromul X fragil și tratamentul cu radiații sau chimioterapie.

 

3. Anomalii uterine sau cervicale, inclusiv anomalii ale colului uterin, polipi în uter sau forma uterului/cavitații uterine. Tumorile benigne (necanceroase) din peretele uterin (fibromul uterin) pot provoca infertilitate prin blocarea trompelor uterine sau prin oprirea implantării unui ovul fertilizat în uter.

 

4. Deteriorarea sau blocarea trompelor uterine, adesea cauzată de inflamația trompelor uterine. Aceasta poate fi rezultatul unei boli inflamatorii pelvine, care este de obicei cauzată de o infecție cu transmitere sexuală.

 

5. Endometrioza, care apare atunci când țesutul endometrial crește în afara uterului, poate afecta funcția ovarelor, a uterului, a trompelor uterine și a aderentelor pelvine.

 

6. Cancerul și tratamentul acestuia. Anumite tipuri de cancer

 

 

 

Cauzele infertilității masculine

 

 

 

Acestea pot include:

 

1. Producția sau funcționarea anormală a spermei din cauza testiculelor necoborâte, defecte genetice, probleme de sănătate precum diabetul sau infecții precum chlamydia, gonoreea, oreionul sau HIV. Varicocelul poate afecta, de asemenea, calitatea spermei.

 

2. Probleme cu transportul spermatozoizilor din cauza problemelor sexuale, cum ar fi ejacularea precoce; anumite boli genetice, cum ar fi fibroza chistică.

 

3. Supraexpunerea la anumiți factori de mediu, cum ar fi pesticide și alte substanțe chimice și radiații. Fumatul de țigări, alcoolul, marijuana, steroizii anabolizanți și administrarea de medicamente pentru tratarea infecțiilor bacteriene, hipertensiunea arterială și depresia pot afecta, de asemenea, fertilitatea. Expunerea frecventă la căldură, cum ar fi în saune sau căzi cu hidromasaj, poate crește temperatura corpului și poate afecta producția de spermă.

 

4. Afecțiuni legate de cancer și tratamentul acestuia, inclusiv radiații sau chimioterapie.

 

 

 

Tratamentul pentru cancer poate afecta producția de spermă, uneori sever.

 

 

 

Bărbații ar trebui să discute cu medicul de infertilitate dacă au:

 

• Un număr scăzut de spermatozoizi sau alte probleme cu spermatozoizii

 

• istorie de probleme testiculare, de prostată sau sexuale

 

• Au fost supuși unui tratament pentru cancer

 

• Testicule mici sau umflare în scrot

 

 

 

Pentru a putea diagnostica cauza infertilității dvs medicul ar putea decide următoarele investigații:

 

ü analize de sange, dozari hormonale

 

ü ecografia ginecologica

 

ü histerosalpingografia

 

ü histerosonografia

 

ü histeroscopia diagnostica sau operatorie pentru patologia intracavitara

 

 

 

Tratamentul depinde de:

 

o Cauza infertilității

 

o De durata infertilității

 

o De vârsta pacientei si a partenerului

 

o De preferințele personale

 

 

 

#Infertilitate #SpitalulFilantropia #SpitalulFinaltropiaBucuresti #FilantropiaBucuresti #fertilitate #sarcina #DrCorinaGica