INTERVENȚIE CHIRURGICALĂ DE MARE COMPLEXITATE, REALIZATĂ CU SUCCES LA SPITALUL CLINIC COLENTINA

INTERVENȚIE CHIRURGICALĂ DE MARE COMPLEXITATE, REALIZATĂ CU SUCCES LA SPITALUL CLINIC COLENTINA

 

SUCCES LA SPITALUL CLINIC COLENTINA

 

·       Echipă medicală a fost condusă de Conf. Univ. Dr. Rodica MARINESCU, din cadrul Secției Clinice Ortopedie II

 

 

 

După o lungă perioadă de suferință, dublată de un handicap locomotor sever, un tânăr pacient al Spitalului Colentina, diagnosticat cu chist osos hidatic (o afecțiune relativ rară, dar extrem de severă prin distrugerea importantă de masă osoasă pe care o generează, cauzată de o infecție parazitară) poate acum păși din nou cu încredere în propriul viitor.

 

Și aceasta datorită echipei medicale de la  Secția Clinică Ortopedie II a Spitalului Colentina care, la sfârșitul unei intervenții chirurgicale care a durat mai bine de 5 ore, și-a văzut încununate eforturile depuse în ultimii trei ani pentru surmontarea provocărilor deosebite ridicate de acest caz.

 

“Pacientul operat de noi are 38 de ani și a contractat afecțiunea în urmă cu 8 ani. Noi l-am preluat în anul 2019, când distrugerea osoasă a hemibazinului era deja semnificativă. Am stabilit diagnosticul etiologic și am tratat pacientul în colaborare cu colegii din Clinica de Parazitologie din cadrul Spitalului Colentina, astfel încât am asanat infecția, am anihilat și excizat chisturile hidatice, stopând astfel perpetuarea distrugerii osoase. Am constatat ca refacerea funcționalității șoldului nu poate fi realizată cu niciun tip de implant convențional, nici măcar unul de tip tumoral, din cauza defectelor osoase lăsate de multiplele chisturi hidatice care s-au dezvoltat și au erodat pereții acetabulului (n.n. - suprafața din bazin a articulației șoldului), dar și restul jumătății de bazin afectată. Prin urmare, am decis să folosim un implant personalizat (...) conceput astfel încât să refacă anatomia locală și funcția articulației respective, dar să aibă prevăzute și puncte de fixare în zonele cu os de calitate bună, identificate prin examenul CT” - Conf. Univ. Dr. Rodica MARINESCU, șef Secție Clinică Ortopedie II.

 

Intervenția chirurgicală s-a finalizat cu succes și a condus la refacerea articulației și a defectelor osoase (pentru care s-au folosit și grefe furnizate de Banca de Țesut Colentina). Pacientul, care inițial manifesta un handicap locomotor major, își va putea relua acum activitatea după o perioadă de recuperare de 2 luni.