𝐀.𝐒.𝐒.𝐌.𝐁. A FINALIZAT CELOR 609 CABINETE MEDICALE ȘCOLARE ȘI UNIVERSITARE DIN UNITĂȚILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT DE STAT DIN BUCUREȘTI

𝐀.𝐒.𝐒.𝐌.𝐁. A FINALIZAT CELOR 609 CABINETE MEDICALE ȘCOLARE ȘI UNIVERSITARE DIN UNITĂȚILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT DE STAT DIN BUCUREȘTI

 

·       Un proiect unic în România ca anvergură și complexitate

 

·       Principalele avantaje – simplificarea activității cabinetelor școlare și monitorizarea eficientă a stării de sănătate a elevilor și studenților

 

·       Introducerea datelor personale ale elevilor în sistem, doar cu acordul scris al părinților

 

 ASSMB - Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București a anunțat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, finalizarea proiectului de digitalizare a activității celor 609 cabinete medicale școlare și universitare din instituțiile de învățământ de stat din București și a prezentat măsurile luate de instituție pentru deschiderea noului an școlar în condiții cât mai sigure din punct de vedere sanitar.

 

Proiectul de digitalizare a Rețelei de Medicină Școlară, administrată de Primăria Municipiului Bucureşti, prin 𝐀.𝐒.𝐒.𝐌.𝐁., este unic la nivel național, ca anvergură și complexitate, și poate constitui un model de bune practici și pentru alte autorități locale din țară.

 

Implementarea proiectului a fost încheiată la data de 1 septembrie 2021, programul informatic medical fiind pregătit pentru a fi complet functional încă din prima zi de școală.

 

Personalul medical a fost instruit și este deja familiarizat cu interfața si modul de lucru, iar toate cabinetele de medicină generală și stomatologie din instituțiile de învățământ de stat din București sunt, în prezent, dotate cu computere și imprimante performante, astfel încât activitatea să se desfășoare în condiții optime.

 

„Digitalizarea presupune simplificarea activităţii cadrelor medicale, gestionarea riguroasă a stocurilor de medicamente şi materiale sanitare, automatizarea abordărilor statistice şi un management mai eficient al stării de sănătate a copiilor şi tinerilor”, a declarat la conferința de presă Vasile APOSTOL, directorul general al A.S.S.M.B.

 

El a menționat, printre facilitățile programului informatic Medschool, faptul că fiecare elev va avea un dosar electronic, care permite accesarea istoricului medical şi a formularelor medicale, consultarea fişelor medicale electronice, prescripţii, diagnostice, plan de tratament, evidenţa tratamentelor şi consultarea istoricului de tratament. De asemenea, programul informatic va da posibilitatea realizării unor rapoarte mult mai exacte, care vor conţine date prelucrate şi sintetizate și vor oferi profesioniștilor informaţii esențiale pentru procesul de dezvoltare a strategiilor pe termen mediu şi lung.

 

„Din perspectiva stocării informaţiilor medicale ale elevilor din Bucureşti, nimic nu se va face fără acordul părinţilor. (...) Vom stoca aceste date, în cloud, doar pentru copiii pentru care avem acest acord. Din cei 250.000 de elevi din învățământul de stat din București, avem deja 90.000 de acorduri pe care le-am obţinut, în ultimul an, din partea părinţilor", a explicat 𝐕𝐚𝐬𝐢𝐥𝐞 𝐀𝐏𝐎𝐒𝐓𝐎𝐋.

 

Prezent la eveniment, Eugen ILEA, Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP) București, a apreciat că noul program informatic va fi foarte util atât pentru părinţi și copii, cât şi pentru personalul medical: „Ne-am dorit acest lucru, mai ales din perspectiva în care noi, părinţii, atunci când ne mutăm copilul, sau îl înscriem la o anumită unitate şcolară, avem nevoie să luăm nişte documente de la vechea școală pe care să le aducem la cea nouă. Prin digitalizare, se vor simplifica foarte mult aceste proceduri. Aveam nevoie de un sistem digital, astfel încât oricând, un medic, atunci când are nevoie de istoricul medical al unui copil, în caz că se întâmplă ceva la școală, să poată accesa o asemenea bază de date, astfel încât copilul respectiv să poată primi ajutorul necesar, în cel mai scurt timp posibil”.

 

Președintele FNAP București a făcut și un apel la părinți pentru a semna acordurile pentru prelucrarea datelor, fiind vorba de un demers în beneficiul sănătății copiilor.

 

„Un astfel de proiect ar trebui să fie dezvoltat în toată ţara”, a apreciat și Viorel HUȘANU -  Președintele SANITAS București, de asemenea prezent la conferința de presă. „În reţeaua de medicină şcolară sunt aproximativ 1.000 de salariaţi, printre care şi membrii noştri. Acest program informatic le va uşura cu siguranţă munca. Digitalizarea activității medicale ajută şi părinţii, şi elevii, şi cu siguranţă ajută și statul român”, a arătat liderul de sindicat.

 

Rețeaua de Medicină școlară a Muncipiului București cuprinde 609 cabinete medicale școlare și universitare, care funcționează în instituțiile de învățământ de stat din Capitală, din care 452 sunt cabinete de medicină generală, iar 157 sunt cabinete de stomatologie.

 

Personalul angajat, care lucrează în cabinetele școlare din București, este format din 869 de cadre medicale - 266 de medici și 603 asistenți medicali.

 

#ASSMB

 

#ReteauademedicinascolaraBucuresti

 

#impreunapentrusanatateacopiilor