SĂPTĂMÂNA MONDIALĂ A ALĂPTĂRII, 1 -7 AUGUST

SĂPTĂMÂNA MONDIALĂ A ALĂPTĂRII, 1 -7 AUGUST

 

În fiecare an, în primele zile ale lunii august, în întreaga lume este marcată ”Săptămâna mondială a alăptării”, eveniment care are drept obiectiv creșterea gradului de conștientizare a beneficiilor pe care alăptarea la sân le are pentru nou-născuți, dar și pentru mame. 

 

Se spune că alăptarea oferă fiecărui copil cel mai bun start în viață. Și asta pentru că, atât avantajele pentru sănătate, cât și cele nutriționale și emoționale, sunt incontestabile. Totuși, alăptarea, deși este un proces natural, nu este întotdeauna unul ușor. Mamele au nevoie să fie ajutate și sprijinte pentru a începe și a continua alăptarea.

 

În 2021, ”Săptămâna mondială a alăptării” se concentrează asupra modului în care aceasta contribuie la supravieţuirea, sănătatea şi bunăstarea tuturor şi pe obligaţia de a proteja alăptarea la nivel mondial.

 

Tema din acesta an este ”Protejați alăptarea: O responsabilitate partajată”.  

 

Anual, Alianța Mondială pentru Alăptare (WABA), care reprezintă o reţea globală de organizaţii şi persoane dedicată protecţiei, promovării şi susţinerii alăptării, coordonează şi organizează ”Săptămâna mondială a alăptării”.

 

La rândul său, UNICEF promovează alăptarea ca investiţie inteligentă în viitorul omenirii. Alăptarea este primul vaccin al copilului, cea mai bună sursă de nutriţie şi poate susține dezvoltarea cerebrală.

 

De asemenea, deși, aparent, nu există o legătură, alăptarea alimentează şi economiile naţionale. Ratele crescute de alăptare pot îmbunătăţi prosperitatea unei ţări, prin reducerea costurilor pentru sănătate şi generarea de forţă de muncă mai capabilă şi mai puternică.

 

Alăptarea nu este însă doar datoria unei femei, fiind nevoie de încurajare şi susţinere din partea consultanţilor pregătiţi, a membrilor familiei, furnizorilor de servicii medicale, angajatorilor, factorilor de decizie, precum şi a altor părţi implicate.

 

Pentru mame, lactaţia şi alăptarea reduc riscul de cancer la sân, cancer ovarian, diabet de tip 2 şi afecţiuni vasculare. Conform estimărilor, o creştere a ratei de alăptare ar putea evita, anual, 20.000 de decese provocate de cancerul de sân. OMS recomandă alăptarea exclusivă începând din prima oră după naştere şi până la vârsta de şase luni. Hrana complementară ar trebui să fie introdusă în paralel cu alăptarea, care este indicat să continue până la vârsta de doi ani şi după.

 

Sub coordonarea UNICEF şi OMS, Colectivul Global pentru Alăptare (Global Breastfeeding Collective) reprezintă un parteneriat între mai mult de 20 de agenţii internaţionale care fac apel la donatori, decidenţi politici şi societatea civilă pentru creşterea investiţiilor în promovarea alăptării la nivel mondial.

 

Prin investirea a 570 de milioane de dolari, în următorii 10 ani, guvernele, donatorii şi partenerii pot ajuta la creşterea ratei de alăptare la cel puţin 50%.