1 OCTOMBRIE – ZIUA LUPTEI ÎMPOTRIVA CANCERULUI LA SÂN

1 OCTOMBRIE – ZIUA LUPTEI ÎMPOTRIVA CANCERULUI LA SÂN

 Marcată în fiecare an în România, începând din anul 2014, Ziua luptei împotriva cancerului la sân este dedicată creșterii gradului de informare şi conștientizării în ceea ce privește această boală, care reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial.

 Cancerul de sân a devenit cel mai frecvent diagnosticat tip de cancer din lume - 2,3 milioane de femei au fost diagnosticate cu cancer de sân numai în anul 2020 -, depășind pentru prima dată numărul de cazuri noi de cancer pulmonar.

 Conform datelor statistice publicate de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), cancerul de sân a reprezentat mai mult de 10% din totalul cazurilor noi de cancer și aproape 7% din totalul deceselor provocate de cancer în 2020.

 Autoexaminarea regulată a sânilor poate fi o modalitate importantă de a depista cancerul de sân în stadii incipiente, atunci când este cel mai probabil ca acesta să fie tratat cu succes.

 

 Autoexaminarea sânului necesită doar 5 minute, dar poate salva vieți!

 Diverși factori de risc comportamentali, precum lipsa activității fizice și dieta necorespunzătoare, sunt strâns legați de apariția cancerului de sân.

 

Patru schimbări ale stilului de viață care pot reduce riscul apariției cancerului de sân

 

Spunem NU fumatului!

 La nivel mondial, consumul de tutun este cel mai mare factor de risc evitabil pentru mortalitatea prin cancer și ucide aproximativ 6 milioane de persoane în fiecare an, din cauza cancerului și a altor boli.

  

O dietă echilibrată!

 Dietele bogate în fructe și legume pot avea un efect protector independent împotriva multor tipuri de cancer. De asemenea, o dietă bogată în legume și fructe este asociată cu un risc mai mic de apariție a cancerului la sân. Încercați să limitați consumul de grăsimi.

  

Cât mai multă mișcare!

 Activitatea fizică regulată și menținerea unei greutăți corporale sănătoase, împreună cu o dietă sănătoasă, reduc considerabil riscul de cancer. Multe studii arată că activitatea fizică, chiar și cea moderată, scade riscul de apariție a cancerului de sân.

  

Reducem consumul de alcool!

 Consumul de alcool este un factor de risc pentru multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul cavității bucale, faringelui, laringelui, esofagului, ficatului, colorectului și sânului. În multe cazuri, riscul de cancer crește proporțional cu cantitatea de alcool consumată.

 

#PMB #ASSMB #ZiuadeLupteiÎmpotrivaCanceruluideSân