31 MAI –ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN - „ANGAJEAZĂ-TE SĂ RENUNȚI!”

31 MAI –ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN - „ANGAJEAZĂ-TE SĂ RENUNȚI!”

 Anual, data de 31 mai marchează Ziua Mondială fără Tutun, inițiativă lansată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în anul 1987.

 Având ca slogan îndemnul „Commit to Quit” („Angajează-te să renunți”), campania globală de anul acesta își propune să sprijine 100 de milioane de oameni din întreaga lume în încercarea lor de a renunță la tutun.

 OMS trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile de sănătate asociate fumatului, 2021 fiind anul în care mesajul campaniei constă în angajamentul de renunțare la fumat. Din 2019 și până în prezent, în strânsă legătură cu pandemia de COVID-19, milioane de fumători au conștientizat importanța sănătății și riscurile la care se expun prin consumul de tutun.

 Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) se alătură și în acest an campaniilor de informare desfășurate la nivel mondial, pentru a atrage atenția asupra riscurilor consumului de tutun și asupra bolilor care pot fi prevenite prin renunțarea la fumat.

 În ultimii ani, ASSMB a organizat campanii anti-fumat în care medicii au explicat argumentat care sunt consecințele pe termen lung ale consumului de tutun asupra sănătății. De asemenea, grație legăturii strânse cu partenerii instituționali și scopului comun, care vizează educația pentru sănătate, au luat naștere programe și inițiative care s-au bucurat de interes în rândul tinerilor și al părinților.

 IMPORTANT! Renunțarea la tutun are beneficii majore și imediate pentru sănătate, iar OMS exemplifică cu o listă de peste 100 de motive care ar trebui să ne facă să abandonăm fumatul. Menționăm doar câteva dintre ele:

 • Amenință sănătatea prietenilor și a familiei tale - nu doar a ta;

 • Dăunează sănătății inimii;

 • Cauzează peste 20 de tipuri de cancer;

 • Fumătorii sunt mai predispuși la a-și pierde vederea și auzul;

 • Tutunul dăunează aproape tuturor organelor din corp;

 • Consumul de tutun și nicotină în timpul sarcinii dăunează copilului;

 • Tutunul poluează mediul;

 • Fumatul sau utilizarea țigărilor electronice în jurul copiilor le compromite sănătatea și siguranța;

 • Consumul de tutun are consecințe sociale negative;

 • Este scump - ați putea să vă cheltuiți banii pentru lucruri mai importante;

 • Toate formele de tutun sunt mortale;

 • Consumul de tutun, în special fumatul, îngreunează respirația.

 Cu sprijin specializat, consumatorii de tutun îşi pot dubla şansele de a renunţa cu succes la această fumat. În prezent, peste 70% din cei 1,3 miliarde consumatori de tutun la nivel mondial nu au acces la instrumentele de care au nevoie pentru a renunţa cu succes la fumat.

 Dacă vă aflați printre cei care doresc să renunțe la tutun, puteți avea acum acces gratuit la consiliere digitală. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a colaborat cu companii de tehnologie precum Facebook, WhatsApp și Soul Machines, pentru a sensibiliza și a sprijini consumatorii de tutun, cu ajutorul chatbot-urilor și a asistenților digitali personali.

 Pentru a beneficia de aceste servicii medicale digitalizate puteți accesa link-urile puse la dispoziție: https://who-en.digitalhero.cloud/ și https://api.whatsapp.com/send/?phone=41798931892... .

 Alegeți să trăiți sănătos! Renunțați la nicotină!

 #ZiuaMondialăFărăTutun # WorldNoTobaccoDay2021 #ÎmpreunăPentruSănătate #ASSMB