SĂPTAMÂNA EUROPENĂ A IMUNIZĂRII (26.04 – 2.05.2021)
Aproape 40.000 de vaccinări realizate până la data de 26.04.2021 la cele două centre de vaccinare deschise de Primăria Municipiului Bucureşti prin ASSMB - Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București
Pe data de 26.04.2021, într-un context special, a fost dat startul Săptămânii Europene a Imunizării, autoritățile din toate statele fiind angajate într-o cursă contra-cronometru pentru vaccinarea populației împotriva COVID-19.
Este al 16-lea an, consecutiv, în care importanța vaccinurilor este marcată pe tot continentul european, timp de 7 zile. Ediția 2021 este poate cea mai importantă, desfășurându-se într-un an marcat de pandemie, care însă ne-a adus și speranța că această criză medicală poate fi stopată printr-un efort general de imunizare în masă.
Vaccinurile ne apropie de familie!
Vaccinarea împotriva COVID-19 este, practic, singurul mod în care vom putea pune capăt pandemiei care ne afectează pe toți de mai bine de un an - acesta este mesajul Organizației Mondială a Sănătății (OMS) -, sfatul fiind să urmăm recomandările experților și medicilor, în ceea ce privește vaccinarea.
Avem șansa ca, în curând, să ne reluăm viețile dinaintea momentului martie 2020!
Avem șansa ca, în curând, să ne putem îmbrațișa din nou părinții sau bunicii, fără frică!
În lupta cu COVID-19, Primăria Municipiului Bucureşti coordonează, prin ASSMB - Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, două importante centre de vaccinare din București, organizate în cadrul Circului Metropolitan București. Este vorba, în total, de 14 puncte de vaccinare, cu o capacitate maximă de 1.200 de persoane pe zi, deservite de aproape 200 de angajați ai ASSMB - cadre medicale din Rețeaua de Medicină școlară, registratori și personal care are asigură suport logistic.
În perioada imediat următoare Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, va deschide și primul centru de vaccinare drive-through, în Piața Constituției.
Nu este deloc întâmplător faptul că OMS a desemnat 2021 drept “Anul internațional al personalului medical”, ca recunoaștere a dedicării medicilor și personalului auxiliar în acordarea de asistență medicală pe perioada pandemiei de COVID-19. Un efort gigantic, care a pus la grea încercare sistemele de sănătate din întreaga lume.
Dar, dincolo de COVID, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca TOATE vaccinările de rutină să fie administrate conform programării, chiar și pe timpul pandemiei, imunizarea prin vaccinare este cea mai bună cale de apărare de care dispunem pentru a lupta atât împotriva bolilor grave, care pot fi prevenite, cât si împotriva bolilor contagioase, care pot fi uneori letale.
Imunizarea are un impact pozitiv major asupra sănătății generale a populației. Vaccinurile care au fost autorizate, până în prezent, ne protejează împotriva a zeci de boli, multe dintre ele adevărate flageluri pentru omenire, de-a lungul istoriei.
Astfel, datorită imunizării pe scară largă, variola a fost eradicată, iar poliomielita a dispărut din Europa. În cazul altor boli, precum difteria, tetanosul, tusea convulsivă, tuberculoza, rujeola sau hepatita B, impactul lor asupra sănătății populației fost diminuat drastic, prin vaccinare.
Potrivit OMS, vaccinarea previne milioane de decese într-un an și reduce semnificativ costurile tratamentelor pentru un număr important de afecțiuni.