7 APRILIE – ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII
Pe data de 7 aprilie, în întreaga lume, este sărbătorită ”Ziua Mondială a Sănătății”, din păcate într-un context la fel de dificil ca și anul trecut, marcat de lupta cotidiană a cadrelor medicale împotriva pandemiei de COVI-19.
„SĂ CONSTRUIM O LUME MAI SIGURĂ, MAI SĂNĂTOASĂ”, este tema din 2021 a acestei zile, un îndemn la acțiune pentru reducerea inechităţilor în materie de sănătate, având la bază unul dintre principiile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) - „obţinerea celui mai înalt standard de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale ale fiecărei fiinţe umane fără deosebire de rasă, religie, credinţă politică, condiţie economică sau socială".
Îndemnul OMS este cu atât mai relevant în contextul pandemic actual, în care cu toții trebuie să ajutăm sistemul sanitar și personalul medical să facă față războiului de uzură dus împotriva unei maladii nemiloase.
Virusul SARS-CoV-2 nu cunoaște granițe și nu ține cont de gen, rasă, religie sau status social.
Presiunea pe sistemul medical este una uriașă la nivel mindial, nu doar în România. Prevenția, respectarea regulilor stabilite de autorități și adoptarea unei conduite generale menite să diminueze riscurile de contractare a bolii, pot ajuta la decongestionarea spitalelor, și mai ales a secțiilor de Terapie Intensivă.
Este „primul ajutor” pe care noi îl putem acorda medicilor, asistenților și infirmierilor, și în același timp este șansa la viață pe care o așteaptă pacienții expuși formelor grave de COVID-19.
De Ziua Mondială a Sănătății, ca în fiecare zi din anul care a trecut sub semnul pandemiei, medicii, asistentele și infirmierele sunt la datorie în spitalele COVID și suport COVID, administrate de ASSMB - Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București:
Ø Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș;
Ø Spitalul Clinic Colentina;
Ø Spitalul Clinic Nicolae Malaxa;
Ø Spitalul Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu;
Ø Spitalul Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila;
Ø Spitalul Clinic Sf Maria;
Ø Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino;
Ø Spitalul de Pneumofiziologie Sf. Ștefan.
Până în prezent, în aceste opt spitale, implicate direct în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2, au fost tratați aproape 20.000 de pacienți COVID-19!
Personalului meidicam din aceste unități sanitare, precum și tuturor cadrelor medicale din cele 19 spitale și tuturor care lucrează în cele peste 600 de cabinet medicale școlare administrate de ASSMB - Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, le dorim multă sănătate, putere de muncă și le mulțumim pentru că au grijă de fiecare dintre noi! LA MULȚI ANI!