26 MARTIE – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A LUPTEI ÎMPOTRIVA EPILEPSIEI (PURPLE DAY)
· 50 de milioane de oameni, din întreaga lume, suferă de această boală
· Tratamentul medicamentos, eficient în 70% din cazuri
Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei reprezintă un efort international important dedicate creșterii gradului de conștientizare a epilepsiei la nivel Mondial. Trăim un an atipic, dominat de pandemia cu COVID-19, iar acțiunile publice din anii trecuți pentru a marca această zi important nu se regăsesc și în 2021. Asta nu înseamnă că boala nu există și că cei care suferă de această afecțiune nu trebuie ajutați.
Epilepsia este una dintre cele mai frecvente tulburări neurologice cronice. Se estimează că 50 de milioane de oameni din întreaga lume au epilepsie. Asta înseamnă că aproximativ un procent din populaţia lumii are epilepsie. Boala poate fi prezentă la orice vârstă, deşi debutul ei este cel mai adesea în copilărie sau în ultimii ani de viaţă. Epilepsia este tratabilă, 70% dintre persoanele cu epilepsie putând scăpa de convulsii urmând un tratament medicamentos. Restul de 30% au epilepsie rezistentă la medicamente, dar există tratamente suplimentare care pot îmbunătăţi controlul crizelor sau pot opri cu totul crizele. Există o varietate de opţiuni de tratament pentru convulsiile rezistente la medicamente, inclusiv intervenţia chirurgicală, terapia dietetică administrată medical şi stimularea nervilor, opţiuni care trebuie evaluate în cadrul unui program individual de urmărire a evoluţiei epilepsiei pentru fiecare persoană bolnavă.
Sunt esenţiale măsuri precum cercetarea şi dezvoltarea de tratamente inovatoare, fondarea mai multor centre specializate, formarea unor echipe interdisciplinare (neurolog, pacient, psiholog şi familie), o mai bună informare a medicului de familie în ceea ce priveşte simptomatologia bolii şi o mai bună educare a pacienţilor cu privire la boala lor şi importanţa terapiilor.
Acesta este și motivul pentru care, la începutul anului trecut, înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19, ASSMB - Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București împreună cu Proedus, la propunerea FNAP - Bucuresti, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Societatea Romana Impotriva Epilepsiei (SRIE) şi Reţeaua Europeană de Referinţă pentru Epilepsiile Rare şi Complexe (EpiCare) au inițiat cursuri de prim ajutor în școlile din București. Acțiunea s-a bucurat de succes, cursurile urmând a fi reluate de îndată ce activitățile în format fizic vor fi din nou posibile.
Până atunci, însă, vă invităm să accesați canalul de YouTube ASSMB pentru a afla care sunt cele 9 sfaturi esențiale pentru a reacționa corect în situația în care sunteți martor la manifestarea unei crize epileptice, până la sosirea cadrelor medicale și acordarea asistenței medicale de specialitate - https://www.youtube.com/watch?v=b8LBlmAesh4.