Vești bune pentru donatorii de plasmă COVID
Toți cei care nu reușesc să se programeze la INHT București, pot face acest lucru la
Centrul de Transfuzie Sanguină al MApN
, din cadrul Spitalului Militar Central „Carol Davila”.
Potențialii donatori de plasmă convalescentă pot apela acum cu încredere și la Centrul de donare de la
Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central " Dr. Carol Davila"
, care poate realiza până la 20 recoltări plasmă/zi.
Înscrierea în vederea donării de plasmă COVID se realizează foarte simplu:
apelând numărul de telefon 021/316.61.47;
prin prezentarea potențialului donator direct la intrarea în SUUMC „Carol Davila” din Str. Calea Plevnei nr. 134, în intervalul orar 7.30-12.00, și anunțarea personalului de pază că dorește să ajungă la Centrul de Transfuzie al MapN pentru a fi trecut în registrul donatorilor (fiind astfel evitată așteptarea la intrarea în spital).
IMPORTANT Pentru donatorii de plasmă COVID, la criteriile de eligibilitate pentru donarea de sânge total din normele de aplicare a Legii 282/2005, se adaugă și criteriile de eligibilitate pentru donarea de plasmă prin afereză (plasmafereză), precum și cerințele din Ordinul M.S. 1474/26.08.2020 (Cap. II art. 7 și 8, Cap. III art. 2, 3 și 4).
În ziua prezentării la Centrul de Transfuzie Sanguină al MapN, donatorii de plasmă COVID vor fi evaluați pentru plasmafereză, inclusiv sistemul venos. Astfel, li se recoltează mai multe eprubete de sânge pentru evaluarea paraclinică, urmând ca donarea propriu-zisă de plasmă COVID să se facă ulterior, atunci când se primesc rezultatele testelor efectuate de INHT (2 - 4 zile de la recoltarea sângelui pentru testare).
Dacă donatorul are patul vascular venos incompatibil pentru plasmafereză (vene subțiri), acesta va fi informat și îndrumat să doneze sânge total (donarea standard de sânge), din care se poate obține o unitate de plasmă COVID.
Această donare de sânge total se efectuează chiar în ziua prezentării la centru, fără a se mai aștepta rezultatele testelor efectuate de INHT.