JURNAL DE PANDEMIE – EPISODUL 6

JURNAL DE PANDEMIE – EPISODUL 6

”Ț𝐈𝐍 𝐌𝐈𝐍𝐓𝐄 𝐂Ă 𝐀𝐌𝐁𝐔𝐋𝐀𝐍Ț𝐄𝐋𝐄 𝐒𝐎𝐒𝐄𝐀𝐔 Î𝐍𝐓𝐑-𝐔𝐍 𝐑𝐈𝐓𝐌 𝐀𝐌𝐄Ț𝐈𝐓𝐎𝐑. 𝐒𝐓Ă𝐓𝐄𝐀𝐔 𝐋𝐀 𝐑Â𝐍𝐃 𝐏𝐄𝐍𝐓𝐑𝐔 𝐀 𝐏𝐔𝐓𝐄𝐀 𝐋Ă𝐒𝐀 𝐏𝐀𝐂𝐈𝐄𝐍Ț𝐈𝐈 𝐂𝐔 𝐂𝐎𝐕𝐈𝐃-𝟏𝟗”

 

Astăzi vă facem cunoștință cu unul din medicii rezidenți din Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș”, care de aproape trei luni e în prima linie a luptei cu noul coronavirus. Dr. Raluca Dîrțu are 28 de ani și ne-a povestit cum au fost primele ei experiențe din pavilionul A, din timpul stării de urgență.

”Eu am intrat pe tură pe 23 martie, într-o zi de luni, și ningea, pentru că era emis cod de ninsoare. Chiar vorbeam cu colegii mei și spuneam că ce zi de intrare pe tură la COVID avem! 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚 𝐳𝐢 𝐚 𝐦𝐞𝐚 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 ș𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚 𝐦𝐞𝐚 𝐳𝐢 î𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐚 𝐬ă 𝐝𝐮𝐛𝐥𝐞𝐳 𝐥𝐢𝐧𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐠𝐚𝐫𝐝ă ș𝐢 ț𝐢𝐧 𝐦𝐢𝐧𝐭𝐞 𝐜ă 𝐯𝐞𝐧𝐞𝐚𝐮 𝐚𝐦𝐛𝐮𝐥𝐚𝐧ț𝐞𝐥𝐞 î𝐧𝐭𝐫-𝐮𝐧 𝐫𝐢𝐭𝐦 𝐚𝐦𝐞ț𝐢𝐭𝐨𝐫. 𝐀ș𝐭𝐞𝐩𝐭𝐚𝐮 𝐞𝐟𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯 𝐥𝐚 𝐫â𝐧𝐝 î𝐧 𝐜𝐮𝐫𝐭𝐞 𝐜𝐚 𝐬ă 𝐥𝐚𝐬𝐞 𝐩𝐚𝐜𝐢𝐞𝐧ț𝐢𝐢.”- Dr. Raluca Dîrțu, medic rezident Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș”, administrat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București

Frica nu ține cont de vârstă, de statutul social sau de pregătirea profesională. Și nu îi încearcă doar pe pacienții confirmați cu COVID-19…

 

”Întâlnirea cu pacienții presupune un impact emoțional de ambele părți. 𝐓𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬ă 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬𝐜 𝐜ă 𝐚𝐦 𝐬𝐢𝐦ț𝐢𝐭 ș𝐢 𝐟𝐫𝐢𝐜ă, 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜ă 𝐧𝐮 ș𝐭𝐢𝐚𝐢 𝐥𝐚 𝐜𝐞 𝐬ă 𝐭𝐞 𝐚ș𝐭𝐞𝐩ț𝐢. Prima mea pacientă a fost o doamnă de 60 de ani, confirmată cu COVID -19, în urma testului realizat de DSP. Avea și fiica pozitivă. Țin minte că nu avea simptome grave, dar era foarte speriată. Mai mult de ceea ce auzise și văzuse la televizor, decât de boala în sine. Am încercat să o liniștesc și să îi explic că a ajuns unde trebuie, iar noi vom face tot ceea ce ne stă în putere ca să o facem bine.

Ne-am dat seama pe parcursul tratării acestor pacienți că nu contează doar protocolul medical, ci și sprijinul moral și empatia, pentru că întotdeauna învățăm, și asta vedem și în practica de zi cu zi, că pacienții nu au nevoie doar de tratamente și medicamente, ci și să fii alături de ei emoțional. Faptul că ai o vorbă bună pentru ei, de foarte multe ori e chiar mai important decât tratamentul în sine. M-au marcat, apoi, cazurile de la terapie intensivă. Veneau în acele izolete, aduși de ambulanțe, și a fost o imagine care mi-a rămas în minte...”- Dr. Raluca Dîrțu, medic rezident Spitalul Dr. Victor Babeș.

 

Dar, Dr. Dîrțu a găsit resursele interioare și împreună cu colegii din Pavilionul A, unde lucrează, au trecut cu toții peste emoțiile personale și au fost permanent alături de bolnavi, trup și suflet. „𝐂𝐞𝐞𝐚 𝐜𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐞𝐚𝐳ă 𝐟𝐨𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐦𝐮𝐥𝐭 î𝐧 𝐨𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐬𝐢𝐭𝐮𝐚ț𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐫𝐢𝐳ă 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐦𝐨𝐝𝐮𝐥 î𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐨𝐥𝐞𝐳𝐢 𝐭𝐮, 𝐜𝐚 𝐢𝐧𝐝𝐢𝐯𝐢𝐝. 𝐋𝐮𝐜𝐫𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞, î𝐧 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥, 𝐢𝐚𝐮 𝐚𝐦𝐩𝐥𝐨𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐮 𝐥𝐞-𝐨 𝐚𝐜𝐨𝐫𝐳𝐢. Era clar că e o situație de criză, imprevizibilă, pe care nimeni nu și-a dorit-o dar, fiind în fața ei aveai de ales: fie te panichezi și devii anxios, deși nu e o stare compatibilă cu meseria de medic - dar, suntem oameni, și atunci se poate întâmpla -, fie să vezi și partea pozitivă a situației. Pe măsură ce zilele treceau, vedeam că multe cazuri erau cu forme ușoare și moderate, că pacienții de terapie intensivă nu erau atât de mulți pe cât ne așteptam și că succesele terapeutice chiar existau. Atunci, treptat, treptat, am început să avem și noi un moral mai bun…

Efortul psihic și fizic al cadrelor medicale a fost intens și este în continuare, pentru că de mai bine de două luni de zile, se întâmplă repetitiv același lucru. Se fac echipe de lucru, ture de câte șase zile cu șase zile de pauză. Acea pauză înseamnă că te odihnești puțin, dar nu ai contact cu cei dragi, nu te vezi cu prietenii, nu poți să faci altceva decât să aștepți să treacă zilele pentru a reveni pe tură.” - Dr. Raluca Dîrțu, medic rezident Spitalul Dr. Victor Babeș Nu regretă nicio clipă drumul pe care și l-a ales în viață. E în anul trei de rezidențiat, specializarea „Boli Infecțioase”, și își iubește meseria. Spune că, în vremuri de pandemie, participă practic activ la scrierea unei file de istorie medicală, iar pentru prima ei zi liberă, atunci când spitalul nu va mai fi nevoit să trateze cazuri de COVID-19, are planuri mari: „Î𝐦𝐢 𝐯𝐨𝐢 î𝐦𝐛𝐫ăț𝐢ș𝐚 𝐩ă𝐫𝐢𝐧ț𝐢𝐢 ș𝐢 𝐦ă 𝐯𝐨𝐢 𝐯𝐞𝐝𝐞𝐚 𝐜𝐮 𝐨𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢𝐢 𝐝𝐫𝐚𝐠𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐚𝐬ă. 𝐍𝐮 𝐢-𝐚𝐦 𝐯ă𝐳𝐮𝐭 𝐝𝐞 𝐩𝐞 𝟖 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞, 𝐚𝐭𝐮𝐧𝐜𝐢 𝐜â𝐧𝐝 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 ș𝐢 𝐳𝐢𝐮𝐚 𝐦𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐧𝐚ș𝐭𝐞𝐫𝐞!La spital, îmi e dor de normalitatea de dinainte de pandemie, de vechile patologii, de pacienții noștri care veneau periodic la control. Practic, îmi e dor de lucruri pe care în trecut le consideram banale.”- .”- Dr. Raluca Dîrțu, medic rezident Spitalul Dr. Victor Babeș

 

#mărturiidinprimalinie #medicrezident #medicieroi #vămulțumim