SPITALELE PRIMARIEI CAPITALEI SUNT PREGATITE CU ZONE SPECIALE DE TRIAJ PENTRU A IDENTIFICA PERSOANELE CONTAMINATE CU COVD-19
În contextul actual al pandemiei cu noul coronavirus, Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, a luat din timp toate măsurile necesare pentru a preveni orice eventuală contaminare atât a pacienților dar și a medicilor din cele 19 spitale aflate în administrare.
Concret, în fiecare unitate medicală există sisteme de filtrare și triaj pentru a identifica persoanele suspecte de infectare și imediat acestea sunt izolate, în cazul în care suspiciunea se confirmă.
Zone speciale de triaj au fost create la intrarea în spitale, acolo unde spațiul permitea - sau în containere specializate, amplasate în incinta unităților medicale -, pentru ca toate persoanele care solicită asistență medicală să fie verificate înainte de a fi consultate de specialiști.
ASSMB a mobilizat toate resursele necesare pentru ca activitatea de triaj să se desfășoare în condiții optime. Prima măsură a fost aceea a instruirii personalului medical, pentru că triajul presupune reguli și proceduri foarte clare.
Pacienții care așteaptă pentru efectuarea triajului sunt îndrumați să respecte distanța de siguranță, iar la intrarea în container sau în camera de triaj au la dispoziție dezinfectanți pentru mâini.
Personalul medical din container, echipat corespunzător, efectuează operațiunea de triaj epidemiologic, care constă în evaluarea pacienților prin întrebări clare și precise, care să releve istoricul recent de călătorie și perioada, eventualul contact direct cu o persoană infectată și evaluarea stării de sănătate, urmărind-se simptomatologia specifică (tuse, febră sau istoric recent de febră, dificultăți de respirație). Termometrizarea se efectuează întotdeauna printr-un dispozitiv non-contact.
Personalul medical din triaj poartă echipament complet de protecție - mască, ochelari de protecție, mănuși, halat de unică folosință și șorț impermeabil.
De altfel, un obiectiv prioritar al ASSMB este asigurarea continuă cu echipamente de protecție a cadrelor medicale din cele 19 spitale pe care le are în administrare.
La terminarea turei de triaj, echipamentele de protecție care pot fi dezinfectate sunt depozitate în cuvele de dezinfectare, iar cele de unică folosință sunt distruse. Zona de triaj este dezinfectată, la intervale bine determinate, pe parcursul fiecărei zile.
Dacă pacientul se dovedește că nu e suspect, i se asigură imediat accesul în spital în vederea consultului medical, cu mențiunea că trebuie să aibă permanent asupra sa fișa de triaj epidemiologic. Dacă pacientul este suspect, în funcție de starea sa de sănatăte, se aplică o procedură specială stabilită la nivelul spitalului.
TRIAJUL este absolut necesar atât pentru protejarea pacienților, dar și a personajului medical! De aceea, rugăm toți pacienții care au nevoie de consultații să respecte indicațiile primite de la profesioniștii din zonele de triaj ale spitalelor.
𝐓𝐑𝐈𝐀𝐉𝐔𝐋 𝐏𝐑𝐄𝐕𝐈𝐍𝐄 𝐑Ă𝐒𝐏Â𝐍𝐃𝐈𝐑𝐄𝐀 𝐂𝐎𝐕𝐈𝐃-𝟏𝟗