JURNAL DE PANDEMIE - EPISODUL 4

JURNAL DE PANDEMIE - EPISODUL 4

𝟓𝟒 𝐃𝐄 𝐙𝐈𝐋𝐄 Î𝐍 𝐏𝐑𝐈𝐌𝐀 𝐋𝐈𝐍𝐈𝐄 - 𝐏𝐎𝐕𝐄𝐒𝐓𝐄𝐀 𝐀𝐒𝐈𝐒𝐓𝐄𝐍𝐓𝐄𝐈 𝐌𝐄𝐃𝐈𝐂𝐀𝐋𝐄 𝐄𝐋𝐄𝐍𝐀 𝐑𝐎𝐗𝐀𝐍𝐀 𝐓Î𝐑Ș𝐎𝐆𝐎𝐈𝐔, 𝐃𝐄 𝐋𝐀 𝐒𝐏𝐈𝐓𝐀𝐋𝐔𝐋𝐃𝐑. 𝐕𝐈𝐂𝐓𝐎𝐑 𝐁𝐀𝐁𝐄Ș”

Pavilionul B4 a devenit #acasă pentru asistenta Elena Roxana Tîrșogoiu, din momentul în care a apărut primul caz de COVID-19 în secția în care muncește. Are 32 de ani și lucrează la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș”, administrat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București. Are deja 54 de zile de când îngrijește pacienți infectați cu noul coronavirus, în ture foarte lungi, intercalate cu zile de izolare în hotelul pus la dispoziție de Primăria Capitalei, dar departe de casă și de familie.

„Teama a existat categoric la început. Teama de necunoscut, teama de ce va urma, cum va fi toată perioada aceasta, dar a contat cel mai mult faptul că am fost pregătiți dinainte. 𝐀𝐦 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐚𝐧𝐮𝐧ț𝐚ț𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐭𝐢𝐦𝐩 𝐜ă 𝐯𝐨𝐦 𝐟𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐮𝐥 𝐩𝐚𝐯𝐢𝐥𝐢𝐨𝐧 𝐝𝐢𝐧 𝐒𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥𝐮𝐥𝐃𝐫. 𝐕𝐢𝐜𝐭𝐨𝐫 𝐁𝐚𝐛𝐞ș” 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐯𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐥𝐮𝐚 𝐜𝐚𝐳𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐂𝐎𝐕𝐈𝐃. A contat și faptul că protocolul de îngrijire a acestui tip de pacienți l-am respectat din primul moment. Avem tot sprijinul Primăriei Capitalei și al ASSMB. Acesta este adevărul gol-goluț! Noi, asistentele, suntem susținute de medici și de managerul spitalului. Dânsul, am mai spus, este eroul din curtea spitalului, așa îi spunem noi. El e cel care menține echilibrul și gestionează, întotdeauna cu promptitudine și profesionalism, situațiile care apar.” - asistenta Elena Roxana Tîrșogoiu ( Elys Elyss)

E în prima linie de aproape două luni și am întrebat-o dacă acum se mai teme că poate să devină chiar ea pacient.

„Nu îmi este deloc frică că mă pot îmbolnăvi. Atât timp cât ai protecția necesară și toate materialele la dispoziție, și chiar le avem, pericolul este extrem de mic. 𝐏𝐨𝐭 𝐚𝐯𝐞𝐚 𝐭𝐨𝐭𝐮ș𝐢 𝐧𝐞ș𝐚𝐧𝐬𝐚 𝐬ă 𝐦ă î𝐦𝐛𝐨𝐥𝐧ă𝐯𝐞𝐬𝐜. 𝐃𝐚𝐫 𝐚𝐬𝐭𝐚 𝐧𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐦𝐞𝐬𝐞𝐫𝐢𝐚, 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬ă 𝐧𝐞 𝐚𝐬𝐮𝐦ă𝐦 𝐫𝐢𝐬𝐜𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 ș𝐢 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬ă 𝐦𝐞𝐫𝐠𝐞𝐦 𝐩â𝐧ă 𝐥𝐚 𝐜𝐚𝐩ă𝐭.”

Elena îngrijește zilnic pacienți infectați, și cel mai mult se bucură atunci când le poate da vestea că s-au vindecat și pot pleca acasă.

„Am fost cei mai fericiți în momentul în care toți pacienții de la Gerota au putut pleca vindecați acasă. De fapt, fiecare pacient căruia am putut să îi spun că pleacă sănătos acasă a fost o mare bucurie pentru mine. Să poți să îi conduci spre ușa de ieșire din spital și să le spui că sunt liberi să meargă la familiile lor, e un sentiment de fericire și pentru noi, cadrele medicale.”

Cel mai mic pacient al Elenei are 10 luni și, din fericire, este acum bine și sănătos.

„A fost internat la noi împreună cu mama lui. Este un caz care m-a impresionat mult, mai ales în momentele în care trebuia să îl înțepăm. Mă uitam în ochișorii lui și mă bucuram că nu înțelege ce i se întâmplă, iar când va crește sper că nu își va aminti deloc toată această experiență.”

Elena nu ar renunța niciodată la munca pentru care s-a pregătit, și oricât de greu le-ar fi, ei și colegelor ei, împreună sunt convinse că își vor îndeplini misiunea pe care o au în aceste vremuri de pandemie.

𝐀𝐢𝐜𝐢 𝐥𝐚 𝐁𝐚𝐛𝐞ș 𝐬𝐮𝐧𝐭𝐞𝐦 𝐨 𝐞𝐜𝐡𝐢𝐩ă. 𝐏𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐜ă 𝐧𝐮 𝐚𝐦 𝐬𝐢𝐦ț𝐢𝐭 𝐬𝐭𝐫𝐞𝐬𝐮𝐥 𝐥𝐚 𝐜𝐨𝐭𝐞 𝐦𝐚𝐱𝐢𝐦𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜ă 𝐧𝐞-𝐚𝐦 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐭𝐚𝐭 𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐩𝐞 𝐚𝐥ț𝐢𝐢 𝐚𝐢𝐜𝐢, î𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐠𝐢, ș𝐢 𝐧𝐞-𝐚𝐦 𝐫𝐢𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭 𝐫𝐞𝐜𝐢𝐩𝐫𝐨𝐜 𝐦𝐨𝐫𝐚𝐥𝐮𝐥. 𝐍𝐞-𝐚𝐦 𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧𝐢𝐭 𝐚𝐭𝐮𝐧𝐜𝐢 𝐜â𝐧𝐝 𝐯𝐫𝐞𝐮𝐧𝐮𝐥 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐧𝐨𝐢 𝐞𝐫𝐚 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐬ă 𝐜𝐞𝐝𝐞𝐳𝐞, 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜ă 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 ș𝐢 𝐚𝐬𝐭𝐟𝐞𝐥 𝐝𝐞 𝐦𝐨𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞.”

#spitalulVictorBabeș #spitalePMB #ASSMB #EroiiDinSpitale #Covid