JURNAL DE PANDEMIE - EPISODUL 3

JURNAL DE PANDEMIE - EPISODUL 3

𝟓𝟒𝟑 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐜𝐢𝐞𝐧ț𝐢 𝐚𝐮 𝐩𝐥𝐞𝐜𝐚𝐭 𝐯𝐢𝐧𝐝𝐞𝐜𝐚ț𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐒𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐃𝐫. 𝐕𝐢𝐜𝐭𝐨𝐫 𝐁𝐚𝐛𝐞ș

𝐃𝐑. 𝐀𝐋𝐄𝐗𝐀𝐍𝐃𝐑𝐔 𝐌𝐀𝐑𝐈𝐍 - 𝐌𝐄𝐃𝐈𝐂𝐔𝐋 𝐑𝐄𝐙𝐈𝐃𝐄𝐍𝐓 𝐂𝐀𝐑𝐄 𝐒-𝐀 Î𝐍𝐓𝐎𝐑𝐒 Î𝐍 𝐏𝐑𝐈𝐌𝐀 𝐋𝐈𝐍𝐈𝐄, 𝐃𝐔𝐏Ă 𝐂𝐄 𝐀 Î𝐍𝐕𝐈𝐍𝐒 𝐁𝐎𝐀𝐋𝐀 𝐂𝐎𝐕𝐈𝐃-𝟏𝟗. 𝐎 𝐏𝐎𝐕𝐄𝐒𝐓𝐄 𝐃𝐄𝐒𝐏𝐑𝐄 𝐃𝐄𝐕𝐎𝐓𝐀𝐌𝐄𝐍𝐓𝐔𝐋 𝐅𝐀ȚĂ 𝐃𝐄 𝐏𝐀𝐂𝐈𝐄𝐍Ț𝐈 Ș𝐈 𝐃𝐎𝐑𝐈𝐍Ț𝐀 𝐃𝐄 𝐀𝐈 𝐀𝐉𝐔𝐓𝐀 𝐒𝐄𝐌𝐄𝐍𝐈𝐈

𝗘 𝗼 𝗳𝗲𝗿𝗶𝗰𝗶𝗿𝗲 𝘀ă ș𝘁𝗶𝗶 𝗰ă 𝗽𝗼ț𝗶 𝘀ă 𝗮𝗷𝘂ț𝗶 𝗰𝘂 𝗳𝗶𝗲𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗰𝗲𝗹𝘂𝗹ă 𝗱𝗶𝗻 𝗰𝗼𝗿𝗽𝘂𝗹 𝘁ă𝘂. 𝗧𝗼𝘁𝘂𝗹 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗲𝗮𝘇ă 𝗮𝗰𝘂𝗺.”- Sunt cuvintele medicului rezident de boli infecțioase Alex Marin, de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș”, administrat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București. La doar 26 de ani, tânărul rezident în anul doi demonstrează în fiecare zi că își iubește meseria mai presus decât orice. Povestea lui, din prima linie a luptei cu noul coronavirus, a început la jumătatea lunii februarie.

„Am fost în cea de-a doua echipă care a început să trateze cazurile de COVID-19. Prima echipă a intrat pe tură undeva la începutul lunii februarie, iar eu am intrat în bătălie pe 15 februarie. Am început alături de o echipă formată din medici primari și specialiști, eu fiind rezident. Cumva încercam să-i ajut pe cât posibil. La început, colegii mei au încercat să mă protejeze, nu am intrat din primul moment în contact cu pacienții. Dar, ulterior, când au venit pacienții de la Spitalul Gerota, în număr foarte mare, fiind aglomerați, am intrat în contact direct cu pacienți bolnavi de COVID-19, și de atunci am fost alături de ei zilnic.” - Alexandru Marin, medic rezident Spitalul ”Dr. Victor Babeș”

Multă vreme a fost asimptomatic, însă din data de 3 aprilie dr. Alexandru Marin a devenit pacientul echipei cu care, până la acel moment, muncise cot la cot.
„La început au fost simptome destul de ușoare: lipsa mirosului și a gustului, urmată de o tuse seacă. A fost o presiune, pentru că eu, obișnuit să fac lucruri practice în lupta asta cu virusul, adică să am grijă de pacienți, să prescriu medicație, să-i întreb cum se simt, după ce m-am infectat cumva rolurile s-au modificat, practic s-au inversat. Din acel moment, și eu am devenit pacient și a contat foarte mult relația cu personalul medical, pentru că ei, colegii mei, m-au tratat cum au putut mai bine, și asta mi-a dat încredere.”- Alexandru Marin, medic rezident Spitalul ”Dr. Victor Babeș”

𝐌𝐚𝐫ț𝐢 𝐚𝐦 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐢𝐭 𝐯𝐞𝐬𝐭𝐞𝐚 𝐜ă 𝐭𝐞𝐬𝐭𝐮𝐥 𝐦𝐞𝐮 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐧𝐞𝐠𝐚𝐭𝐢𝐯, 𝐢𝐚𝐫 𝐯𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢 𝐦-𝐚𝐦 î𝐧𝐭𝐨𝐫𝐬 𝐥𝐚 𝐦𝐮𝐧𝐜ă.”

Astăzi este din nou în prima linie, iar zilele trecute a mers la Centrul de Transfuzie Sanguină București pentru a-i ajuta pe bolnavi și din postura de donator. Doctorul Alexandru Marin a fost printre primii pacienți vindecați care a donat sânge, din care se va extrage plasmă convalescentă COVID-19. Aceasta conţine anticorpii care pot să-i ajute pe pacienţii bolnavi de COVID-19 aflați în stare critică.

„Este încă un lucru pe care îl putem face. În fiecare zi ne luptăm în spital, facem lucruri practice, iar gestul de a dona e un lucru în plus, mai ales că ajută pacienții care sunt în stare foarte gravă. Iar pentru ei cumva resursele sunt limitate. E o fericire să știi că poți să ajuți cu fiecare celulă din corpul tău. Totul contează acum.”- Alexandru Marin, medic rezident Spitalul ”Dr. Victor Babeș”

Pentru toți cei care s-au vindecat de COVID-19, care doresc să doneze „prețiosul” sânge din care se va extrage plasma, avem câteva recomandări de la Centrul de Transfuzie Sanguină București.

Astfel, potențialul donator de „plasmafereză”, vindecat de COVID-19, trebuie să îndeplinească cumulat o serie de condiții:

• Să fi fost sănătos înainte de îmbolnăvirea cu noul coronavirus;
• Să nu fi avut alte afecțiuni medicale;
• Să nu fi suferit de niciuna dintre bolile de pe lista de restricții permanente la donare;
• Să fi trecut mai mult de 14 zile de la vindecare.

#StămAcasăPentruEi
#SpitalulVictorBabeș
#SpitalePMB