4 FEBRUARIE, ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI

4 FEBRUARIE, ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI

În această zi, dorim să atragem atenția populației asupra pericolului acestei grave maladii și să conștientizăm cât de importantă este prevenția dar și faptul că există șanse reale de vindecare prin tratamente și terapii de ultimă generație.
Și pentru că sănătatea bucureștenilor este o prioritate pentru Primăria Municipiului BucureştiAdministrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București desfășoară două proiecte destinate pacienților oncologici: „Testarea Genetică la Cancerul de Sân în Stadii Incipiente” și „Newborn - Oncofertilitate”.

„Testarea Genetică la Cancerul de Sân în Stadii Incipiente” are ca obiectiv obținerea de informații medicale care, integrate în planul de tratament al pacientului, conduc la rezultate eficiente de combatere a bolii.
Testarea genetică oferă date despre evoluția bolii (risc de recidivă, de metastazare, de deces, etc), despre răspunsul la un anumit tip de tratament, dar și asocierea cu alte tipuri de boli.
Proiectul, unic la nivel național, prevede acordarea unui sprijin financiar din partea Primăriei Capitalei, de 17.000 lei/pacient pentru efectuarea de teste genetice. 275 de bucureșteni s-au înscris deja în program.
„Newborn - Oncofertilitate” le propune tinerilor diagnosticați cu cancer să-și prezerve, gratuit, fertilitatea, prin prelevarea și crioconservarea spermei și a ovocitelor, timp de 5 ani. Proiectul se desfășoară la Spitalul Clinic Prof. Dr. Panait Sirbu - Maternitatea Giulesti. Asemenea proceduri medicale nu sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate și tocmai de aceea, venim în sprijinul acestor pacienți pentru a le oferi șansa neprețuită de a avea copii după terminarea tratamentului oncologic. 14 persoane au beneficiat deja de acest program.
Statisticile la nivel mondial sunt cutremurătoare: 8,2 milioane de oameni mor anual de cancer, din care jumătate cu vârste între 39 și 60 de ani (www.worldcancerday.org). Veștile bune sunt că mai mult de o treime din cazuri pot fi prevenite și o altă treime se poate vindeca, dacă boala este detectată din timp și tratată corespunzător.
Vă îndemnăm să vă adresați medicului pentru screening-uri și pentru alte teste necesare depistării cancerului.

Detalii privind modalitatea de înscriere în cele două proiecte: http://testaregenetica.assmb.ro/ și http://newborn.assmb.ro/.