ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HIPERTENSIUNII ARTERIALE
NOUĂ SPITALE ADMINISTRATE DE PRIMĂRIA CAPITALEI AU SECȚII SAU CABINETE DE CARDIOLOGIE UNDE OAMENII POT MERGE LA CONTROL DE SPECIALITATE
Societatea Română de Cardiologie a susținut o conferință la București, pentru a marca Ziua Mondială de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale. Pentru că bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în România, mai precis, două treimi din totalul deceselor, specialiștii îndeamnă oamenii să meargă medic.
”Deși hipertensiunea arterială este ușor de diagnosticat, rămâne adesea nediagnosticată. Deși este ușor de tratat, ați văzut că rămâne adesea netratată. Hipertensiunea poate fi foarte ușor diagnosticată printr-o manevră simplă, aceea de măsurare a tensiunii arteriale. Ne dorim să fiți alături de noi ca și comunitate să luăm măsuri împotriva acestei pandemii neinfecțioase care adesea este un ucigaș tăcut” a declarat conferențiar Dr. Elisabeta Bădilă, Președinte Grup de Lucru de Hipertensiune Arterială, Societatea Română de Cardiologie.
Prof. Dr. Bogdan O. Popescu, Președintele Societății de Neurologie din România, Șeful Clinicii de Neurologie de la Spitalul Clinic Colentina:
”Noi neurologii suntem responsabili pentru o categorie largă de complicații a hipertensiunii arteriale. Vorbim de accidentul vascular cerebral care, în România, ca număr se situează undeva la 60 și ceva de mii de cazuri pe an. Dacă adunăm cazurile de mortalitate prin infarctul de miocard și accident vascular cerebral ajungem la cea mai importantă cauză de mortalitate din România. Nenorocirea este că cei care nu mor în urma unui accident vascular rămân, din păcate, cu sechele neurologice, adesea, extrem de grave. De asemenea, un pacient cu accidente vasculare repetate are și un risc de trei ori mai crescut de a dezvolta demență. Hipertensiunea arterială, din punctul nostru de vedere, al neurologilor, este cel mai frecvent factor de risc, cea mai frecventă problemă. De aceea, este important să ne luptăm cu această cea mai frecventă problemă și să o evităm prin prevenție primară și secundară. Organizația Mondială a Sănătății consideră că printr-o politică impecabilă de prevenție poți să eviți 80 la sută din accidentele vasculare cerebrale.”
În cadrul conferinței a fost lansată și o campanie de informare și conștientizare la nivelul populației asupra efectelor și riscurilor hipertensiunii arteriale. Campania se axează foarte mult pe publicul care folosește mecanismele de informare online, gen Facebook și Youtube. Site-ul unde oamenii se pot informa asupra riscurilor hipertensiunii arteriale e funcțional și poate fi accesat la adresa: https://www.pentrucaasaspuneu.ro/
”Speranța de viață redusă la noi în țară, cu aproximativ 6 la sută sub media Uniunii Europene, se corelează cu un PIB redus alocat domeniului sănătății. Sunt necesare politici de sănătate mai eficiente pentru managementul pacientului și programe consolidate de informare a populației. O scădere chiar ușoară a valorilor tensionale prin tratament corect și stil de viață adecvat poate scădea cu 7 la sută riscul de a muri prin infarct și cu 10 la sută pe cel de a muri prin accident vascular cerebral”, a declarat profesor Dr. Dragoș Vinereanu, Președinte al Societății Române de Cardiologie.
Apelul a fost lansat cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, care se desfășoară, în fiecare an, pe 17 mai. Cu această ocazie, în București, vinerea trecută, zeci de oameni şi-au măsurat GRATUIT tensiunea arterială, în cadrul unei acțiuni la Spitalul Clinic Colțea. Oamenii au primit și recomandări din partea medicilor privind stilul de viaţă sănătos, factorii de risc cardiovascular, diagnosticul, tratamentul şi eventuale complicaţii ale hipertensiunii arteriale.
Există secții sau cabinete de Cardiologie în următoarele spitale administrate de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București:
Spitalul Clinic Colțea,
Spitalul Clinic Colentina,
Spitalul Sfanta Maria,
Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino,
Spitalul Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu,
Cettt Sf.Stelian
Spitalul Clinic Prof. Dr. Th. Burghele,
Spitalul Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila.
Spitalul Clinic "Dr. Victor Babes".