În contextul în care diseminarea intra-comunitară a virusului SARS-CoV 2 are loc cu o viteză considerabilă, este absolut necesară încurajarea unor tratamente inovatoare care să contribuie la procesul de vindecare/ameliorare a stării de sănătate a pacienților care se confruntă cu această afecțiune.
Declarațiile și studiile specialiștilor sunt unanime în a aprecia că, până la momentul actual, nu există un tratament certificat în tratarea acestei infecții, efectuându-se încă studii clinice pentru a optimiza șansele pacienților.
Studiile au demonstrat că administrarea de plasmă convalescentă poate fi folosită în scopul limitării replicării virale și a răspunsului inflamator excesiv la persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2.
Întrucât disponibilul de plasmă convalescentă este limitat în perioada actuală, această metodă terapeutică ar trebui utilizată cât mai timpuriu la pacienții cu forme potențial severe de Covid-19, la care răspunsul inflamator-imun este unul deficitar și la care imunosupresia este contraindicată.
De asemenea, trebuie acordată o atenție deosebită nu numai identificării și tratării persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2, ci și persoanelor aflate în convalescență, care rămân cu sechele ce pot conduce la instalarea unor boli cronice invalidante.
Proiectul ”DONEAZĂ PLASMĂ, SALVEAZĂ VIAȚĂ” vine atât în sprijinul, pacienților cu forme severe, cât și a celor care, deși, aflați în convalescență, înțeleg misiunea nobilă de a veni în sprijinul celorlați pacienți infectați cu SARS-CoV-2, prin donare de plasmă.
Proiectul ”DONEAZĂ PLASMĂ, SALVEAZĂ VIAȚĂ” aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 303/13.08.2020, se va derula în Municipiul București pe parcursul anului 2020.
El are ca obiectiv încurajarea donării de plasmă de către pacienți vindecați, prin acordarea unui sprijin financiar în valoare de 4.800 de lei/beneficiar, sub forma unui pachet de vouchere, pentru un număr de 500 de beneficiari cu domiciliul stabil sau viză de reședință în Municipiul București - obținută cu cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii de aplicare în proiect - sprijin financiar ce poate fi utilizat pentru achiziționarea de servicii medicale și medicamente, precum și de alimente.
Astfel, proiectul urmărește recuperarea și reintegrarea în viața socială a beneficiarilor proiectului - donatori vindecați de COVID-19.
Organizatorul Proiectului este Municipiul București, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.