SĂPTĂMÂNA MONDIALĂ A ALĂPTĂRII 1-7 AUGUST 2022

SĂPTĂMÂNA MONDIALĂ A ALĂPTĂRII 1-7 AUGUST 2022

 

 ·     „Săptămâna Mondială a Alăptării”, marcată de ASSMB, Spitalul Filantropia și Asociația SAMAS printr-un proiect inedit de artă urbană

 

O pictură murală de mari dimensiuni (7x7m), cu tema „Alăptarea - un dar pe viață”, a fost inaugurată oficial și va înfrumuseța începând de astăzi un perete de la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia, fiind vizibilă pentru toți cei care trec, cu speranță și încredere, pragul acestei unități sanitare.

Este un proiect inedit de artă urbană, cu mare impact vizual, derulat de Asociația SAMAS, în parteneriat cu ASSMB și Maternitatea Filantropia, pentru a marca „Săptămâna Mondială a Alăptării” (1-7 august), o campanie globală ce are drept scop încurajarea alimentației la sân şi îmbunătăţirea stării de sănătate generale a copiilor.

ASSMB și Spitalul Filantropia s-au alăturat cu entuziasm acestui proiect inițiat de Asociația SAMAS, pentru că alăptarea la sân, ca și nașterea naturală, sunt cauze în care credem și pe care le-am promovat constant de-a lungul anilor. Pentru mine, ca mamă, acesta este și un demers personal, bazat pe convingerea că nașterea și modul în care copilul este îngrijit și hrănit în primii ani de viață au un rol esențial în creșterea și dezvoltarea sa armonioasă și sănătoasă. Pictura murală de artă urbană inaugurată astăzi, prima dedicată promovării hrănirii la sân a copiilor, este un mod inedit de a promova sănătatea cu mijloacele artei. Sunt convinsă că munca artiștilor va fi apreciată și se va bucura de succesul binemeritat!” - Oana SIVACHE, director general adjunct ASSMB.

Spitalul Filantropia este cea mai veche clinică de obstetrică și ginecologie din România, cu o istorie de aproape două secole, fiind și în prezent una dintre cele mai apreciate maternități din București, unde în fiecare an se nasc aproape 5.000 de copii.

„Această inaugurare are loc chiar în Săptămână Mondială a Alăptării și sunt convinsă că această pictură murală de artă urbană, realizată cu mult talent și dedicată tuturor mamelor și bebelușilor, va fi apreciată atât de pacientele, cât și de corpul medical și personalul din cadrul Spitalului Filantropia. Beneficiile pe care alăptarea la sân le aduce pentru sănătatea copilului, dar și a mamei, sunt bine cunoscute și documentate științific, și mă bucur să văd că mesajul pe care noi, ca medici, îl transmitem zilnic celor proaspăt devenite mame, este acum tradus și în limbajul universal al artei - Conf. Univ. Dr. Anca PANAITESCU, director medical al Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia.

De altfel, toate cele cele patru maternități administrate de Primăria Municipiului București prin ASSMB - Filantropia, Cantacuzino, Giulești și Malaxa - oferă condiții deosebite de îngrijire a mamei și nou-născutului fiind, an de an, printre cele mai solicitate unități sanitare de profil.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni și continuarea alăptării, cu introducerea treptată a alimentației complementare, până la doi ani și mai mult.

Potrivit OMS, dacă aceste recomandări ar fi adoptate pe scară largă, viețile a peste 800.000 de copii ar putea fi salvate în fiecare an, la nivel mondial.

Alăptarea este nu doar cel mai bun mod de a hrăni un copil, ci și un prim drept al bebelușului venit pe lume și un prim și frumos cadou pe care mama îl face puiului de om căruia i-a dat viață și carne din carnea ei. După 2 ani în care multe mame au fost private de normalitatea de a-și ține bebelușul la piept și a-I hrăni natural, din cauza pandemiei de Coronavirus și a restricțiilor medicale impuse de aceasta, mesajul WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) de anul acesta ne amintește tuturor că, deși alăptarea este cel mai frumos și firesc mod de a hrăni un bebeluș, mamele au nevoie mai mult ca oricând de susținerea noastră, a tuturor – cadre medicale, parteneri, societate – pentru a oferi copiilor lor acest drept natural, cu efecte protective pentru întreaga viață” - Ana MĂIȚĂ, purtător de cuvânt al Asociației SAMAS și consilier pentru drepturile mamelor.