SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A VACCINĂRII 2019 - EPISODUL 2

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A VACCINĂRII 2019 - EPISODUL 2

”ACOPERIREA VACCINALĂ- ÎNTRE ACUT ȘI CRONIC. PROBLEMĂ. SOLUȚII” -DEZBATERE LA SPITALUL CLINIC COLȚEA – EPISODUL 2

Complicațiile gripei, în România, în sezonul 2018- 2019, au dus la moartea a 186 de oameni, în creștere față de 2017-2018, când s-au înregistrat 129 decese. Persoanele în cauză nu fuseseră vaccinate. Imunizarea este vitală pentru a preveni boala și a proteja viața. Asta au suținut invitații la dezbaterea de ieri, pe tema vaccinării, de la Spitalul Clinic Colțea, aflat în subordinea Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București. Dar e nevoie de o comunicare mai bună între specialiști și populație, pentru ca oamenii să înțeleagă importanța vaccinării, nu doar împotriva gripei ci și împotriva bolilor copilăriei și nu numai.

“Nu mai putem asista pasivi la scăderea ratei de vaccinare. Intenționăm să implicăm activ părinții într-un proces de informare corectă, susținută cu ajutorul personalului medical din cabinetele medicale școlare, având convingerea că aceste acțiuni vor avea rezultate vizibile în anii următori” - Dr. Turkes Ablachim – Director Medical, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București

Prof. Dr. Simona Vlădăreanu - Șef Secție Clinică Neonatologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Elias: 
Depinde de noi și de fiecare să înțelegem importanța vaccinării împotriva bolilor infecțioase care au făcut ravagii. E bine să ne bucurăm de fiecare dată când se reușește punerea pe piață a unui vaccin care poate eradica o boală infecțioasă. În România este necesară o lege a vaccinării. Imunitatea nou-născutului are anumite particularități pentru că ea nu e suficient de matură. Reactivitatea organismului nou-născutului la bolile infecțioase este slabă. De aceea, încă din primele zile de viață acești copii trebuie vaccinați. Știm foarte bine că în România schema națională de vaccinare presupune cea împotriva hepatitei B și a tuberculozei, în privința nou-născutului. Particularitatea la nou-născut este că infecția cu hepatita B de la mamă, adică infecția materno-fetală se poate croniciza, în proporție de 90 la sută, spre deseobire de infecția la adult cu același virus.

Dr. Raluca Ghionaru – reprezentant Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie: Medicul de familie și asistentul medical din echipa sa au în egală măsură un rol important în consilierea familiilor, astfel încât părintele să ia decizia de vaccinare informat și cu încredere în profesioniștii în sănătate. Mesajul transmis unitar poate duce la creșterea acoperirii vaccinale”. 
Un aspect important dezvoltat în cadrul dezbaterilor a fost și vaccinul care combate cancerul de col, un vaccin care este disponibil în România dar nu prea e folosit.

 

Prof. Dr. Radu Vlădăreanu - președinte al Societății de Obstetrică și Ginecologie din România: 
Promovarea vaccinării eu am inițiat-o din 2007 când era mult mai greu să spui cuiva că e nevoie de vaccinarea HPV. În prezent lucrurile par să se mai fi schimbat. Acum lumea înțelege mai mult necesitatea acestui vaccin, într-o țară care se află pe un loc fruntaș în ceea ce privește incidența cancerului de col. În prezent, România dispune de un vaccin cu nouă valențe, deci un vaccin împotriva a nouă tulpini de HPV, care în total dau peste 90 la sută din tipurile de cancer de col. Cu alte cuvinte, avem, ceea ce nu avem la celalalte tipuri de cancer, avem ceva remarcabil, adică un vaccin împotriva unui cancer. Din păcate, noi, în România, nu îl prea folosim. Și sunt peste două mii de femei care, an de an în România, se îmbolnăvesc. Sunt, în schimb, țări care abia așteaptă să anunțe eradicarea acestui tip de cancer. Prima va fi Australia, urmează Canada și chiar și Marea Britanie.