SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A VACCINĂRII 2019

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A VACCINĂRII 2019

”ACOPERIREA VACCINALĂ- ÎNTRE ACUT ȘI CRONIC. PROBLEMĂ. SOLUȚII” -DEZBATERE LA SPITALUL CLINIC COLȚEA

Astăzi, în sala Amfiteatru, de la Spitalul Clinic Colțea, aflat în subordinea Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, a avut loc, o dezbatere a grupului de lucru Vaccine Advocacy al Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie. Discuțiile au avut ca obiectiv găsirea de soluții viabile, implementabile, astfel încât în România să nu se mai moară din cauza bolilor infecțioase, prevenibile prin vaccinare.

Dr. VALERIA HERDEA, Președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie:
”Asistăm în ultimii ani la o emergență a bolilor infecțioase și din păcate nu doar la noi. În toată Europa, în Statele Unite ale Americii, peste tot se întâmplă același lucru. Se pare că, în ultimii ani, accesul la informație și nu întotdeauna la cea mai bună, a produs și o scădere a ratei de vaccinare. Lumea nu înțelege riscul major al îmbolnăvirii prin boli infecțioase. Epidemia de rujeolă din 2018 a afectat, în Europa, aproximativ 80 de mii de oameni, iar 72 au murit, din care 62 DOAR în România. E un lucru care ne pune pe gânduri și e îngrozitor de dureros să te gândești că totuși în țară la noi există acces la vaccinare. Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie a inițiat din 2014 acțiuni susținute de informare și de creștere a nivelului de conștientizare în rândul populației cu privire la vaccinare. Avem însă nevoie de soluții, fiecare pe nivelul lui de expertiză.”

Dr. MIRCEA LUPUȘORU, manager Spitalul Clinic Colțea:
”Important la momentul acesta e ca fiecare dintre noi să fim proactivi să promovăm vaccinarea și cu ajutorul presei, care ne și ajută de câțiva ani. Doamna Primar General este, de asemenea, o persoană care este de acord cu vaccinarea și a susținut de fiecare dată campaniile de vaccinare. Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București este o instituție la fel de proactivă, e în permanență în contact cu părinții copiilor din școlile bucureștene, în cadrul cabinetelor de medicină școlară, și nu numai.”

Concluziile întâlnirii au fost practic, niște semnale de alarmă. De exemplu, specialiștii au declarat, de comun acord, că este nevoie de decidenți pentru a pleda cauza vaccinării. Prevenția trebuie să devină politică publică prioritară. Este nevoie de o lege a vaccinării. Este nevoie de o aprovizionare funcțională cu vaccinuri. Este nevoie de o informare corectă din surse sigure și avizate, de la profesioniști cu privire la vaccinare. 
Printre invitații care au luat cuvântul în cadrul evenimentului s-au numărat și Conf. Dr. Diana Păun, consilier de Stat, Departamentul de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială, Prof. Dr. Radu Vlădăreanu, Șef Clinică de Obstetrică-Ginecologie, Spitalul Elias sau Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.