Managerul Spitalului Clinic Filantropia, Prof. dr. Gheorghe Peltecu, împreună cu dr. Anca Maria Panaitescu, a lansat, cu ocazia Zilelor Spitalului Filantropia, volumul "Afecțiuni medicale în sarcină"
Managerul Spitalului Clinic Filantropia, Prof. dr. Gheorghe Peltecu, împreună cu dr. Anca Maria Panaitescu, a lansat, cu ocazia Zilelor Spitalului Filantropia, volumul "Afecțiuni medicale în sarcină".
Potrivit Prof. dr. Radu Vlădăreanu, UMF Carol Davila:
"Volumul reprezinta o premiera in literatura medicala romaneasca.
Redactorii au reusit sa reuneasca in acest proiect liderii de opinie din UMF Carol Davila alaturi de lideri de opinie internationali si sa abordeze studierea, pe baze moderne, a asocierii sarcinii cu diverse patologii care constituie subspecialitati ale medicinii interne.
In ultimul timp s-a conturat o noua subspecialitate: obstetrica medicala. Aceasta a aparut ca o punte de legatura intre specialitatile deja cunoscute, de obstetrica si medicina interna.
Cartea cuprinde 22 capitole care abordeaza bolile cardiovasculare, HTA, preeclampsia, diabetul preexistent sarcinii si cel gestational, bolile digestive, hepatice, renale, ale tesutului conjunctiv, boala tromboembolica, bolile tiroidei si ale paratiroidelor, ale hipofizei si ale glandelor suprarenale, bolile neurologice, HIV si alte boli infectioase, boli dermatologice, psihiatrice, genetice, cancerul de san in sarcina si particularitati anestezice la gravida.
Abordarea fiecarui capitol este inceputa cu modificarile fiziologice induse de sarcina, oferind cititorului posibilitatea de a intelege consecintele afectiunii materne asupra sarcinii dar si modul in care sarcina poate efecta pe termen lung progresia bolii materne. Sunt furnizate informatii documentate despre prescriptia medicamentelor in sarcina si despre investigatiile paraclinice care sunt necesare pentru monitorizarea bolii materne. Sunt abordate teme noi si provocatoare cum ar fi tratamentul citostatic al cancerului de san diagnosticat in timpul sarcinii, sarcina la pacienta cu HIV cunoscut. Cartea cuprinde si un util si frumos documentat imagistic capitol de afectiuni dermatologice in sarcina.
Inedita este si existent capitolului referitor la analgezia la nastere/operatie cezariana pentru pacientele cu afectiuni medicale asociate sarcinii. Acesta evoca cele mai bune recomandari de analgezie obstetricala si atrage atentia asupra celor mai frecvente complicatii care pot apare in cursul travaliului sau a operatiei cezariene.
Mesajul cel mai important al acestei carti este acela ca ea introduce in Romania conceptul ca sarcina actioneaza ca “un test de efort pentru viata”. Se arata astfel cum necesitatile fiziologice crescute ale sarcinii releva vulnerabilitatea gravidei pentru afectiuni viitoare. Astfel diabetul gestational, hipertensiunea gestationala, bolile tiroidiene si renale aparute in sarcina, pot atrage atentia asupra riscului ca aceste boli sa reapara mai tarziu in viata. Cunoscand acest concept se pot lua masuri preventive si de modificare a stilului de viata pentru a realiza preventia primara a unor boli ce pot apare mai tarziu in viata.
Aceasta noua carte aparuta in Eidtura Academiei Romane va constitui o punte de legatura intre obstetrica si specialitatile medicale si va contribui cu siguranta la cresterea calitatii ingrijirii medicale a femeii gravide si a produsului de conceptie."