ASSMB ȘI DIRECȚIA GENERALĂ DE POLIȚIE A MUNICIPIULUI BUCUREȘTI “ÎMPREUNĂ PENTRU TINEri”
Campanie de informare și conștientizare a pericolului consumului de droguri în rândul tinerilor
Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (DGPMB) - Serviciul de Analiză și Prevenire a Criminalității au organizat, astăzi, evenimentul “ÎMPREUNĂ PENTRU TINEri”, care se înscrie într-o campanie amplă de informare și conștientizare a pericolului consumului de droguri în rândul tinerilor. Beneficiar al acestei activități de instruire a fost personalul medical care își desfășoară activitatea în cadrul cabinetelor de medicină generală și stomatologică din unitățile de învățământ public preuniversitar și universitar din Municipiul București.
Specialiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Serviciul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București -Centrului de Evaluare și Tratament a Toxicodependențelor pentru Tineret“Sf. Stelian”, Agenției Naționale Antidrog, Asociației Teen Challenge Smart și experți în domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri au transmis toate informațiile necesare cadrelor medicale pentru a face față în cazul în care se confruntă cu consumul de droguri în școli.
Temele principale dezbătute au fost legate de metodele preventive prin care poate fi redus riscul consumului de droguri în rândul copiilor și adolescenților, modalități de recunoaștere a efectelor pe care le au asupra consumatorilor substanțele interzise, dar și factorii care determină consumul în rândul minorilor.
„Mulțumim partenerilor noștri care ne sunt alături în derularea campaniei “ÎMPREUNĂ PENTRU TINEri” . Consumul de droguri în rândul tinerilor devine o problemă tot mai acută în România. Sper ca prin această campanie de informare să ne atingem obiectivul principal, acela de informare, conștientizare și de perfecționare a cunoștințelor pe care dvs., ca reprezentanți ai sistemului de medicină școlară, să le folosiți pentru a recunoaște și a gestiona corespunzător astfel de situații. Doar unindu-ne forțele, cadre medicale școlare, profesori, părinți și, nu în ultimul rând specialiști, putem eradica acest flagel, pentru că este un flagel care ne afectează, indiscutabil” - Marian NEGRU, ASSMB.
Specialiști din cadrul DGPMB și ai Agenției Naționale Antidrog au prezentat și explicat cadrelor medicale care sunt indiciile care ar trebui urmărite, modificările fizice și comportamentale care pot fi prezente în cazul consumului de droguri, obiectele găsite asupra copiilor și tinerilor care indică probabilitatea consumului de substanțe interzise, despre substanțele psihoactive și efectele lor.
Prof. Dr. Cătălin ȚONE, expert antidrog și investigator antidoping a vorbit despre aspectele de ordin legal și noutăți legislative, despre metodele preventive prin care poate fi redus riscul de victimizare în rândul elevilor pe linia consumului de droguri, despre modalitățile de recunoaștere a substanțelor interzise, precum și a consumatorilor acestora, factorii care determină consumul în rândul minorilor, dar și despre rolul părinților care trebuie să acorde o atenție deosebită anturajului și activităților de recreere ale copiilor lor, în special în perioada adolescenței.
Un exemplu de bune practici a venit din partea Asociației Teen Challenge Smart, care a prezentat povești de viață cutremurătoare ale unor foști consumatori, astăzi reabilitați și aflați în slujba dependenților de substanțe interzise care vor să revină la viața normală.