17 SEPTEMBRIE - ”ZIUA MONDIALĂ A SIGURANȚEI PACIENTULUI” - UN EVENIMENT SUSȚINUT DE Primăria Municipiului Bucureşti
FÂNTÂNILE URBANE DE LA PIAȚA UNIRII AU FOST ILUMINATE, ÎN ACEASTĂ SEARĂ, ÎN PORTOCALIU, PENTRU A MARCA ACEST EVENIMENT INIȚIAT DE ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII
Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), în parteneriat cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) au marcat astăzi ”Ziua mondială a Siguranței Pacientului.”
La ora 19.15, la Fântânile Urbane din Piața Unirii*, reprezentanți ai ASSMB, ANMCS și ai Asociațiilor de Pacienți din România au asistat, alături de jurnaliști și trecători, la iluminarea ”celui mai lung șir de fântâni coregrafice sincronizate din lume” în portocaliu - culoarea desemnată la nivel mondial de Organizația Mondială a Sănătății pentru această acțiune.
La ceremonia de iluminare în portocaliu au participat Dr. Turkes Ablachim, Director General Medical ASSMB, Dr. Sorin Ungureanu, Director general adjunct ANMCS, Gheorghe Tache, președintele Asociaței Transplantaților din România, Radu Gănescu, președintele COPAC, Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Tot astăzi, la Spitalul Clinic Colțea a avut loc o întâlnire între managerii spitalelor administrate de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, și reprezentanții ANMCS pentru a discuta deschis despre acțiunile care se impun pentru a îmbunătății siguranța pacienților.
Dr. Turkes Ablachim, Director General Medical ASSMB:
“Suntem convinși cu toții că trebuie să creștem calitatea serviciilor medicale, să creștem siguranța pacientului și să dovedim că spitalele administarate de Primăria Capitalei fac toate eforturile în această direcție. Mulțumim asociațiilor de pacienți care ne sunt aproape în toate acțiunile. Către ei se îndreaptă toate eforturile noastre. De altfel, toate spitalele noastre au dedicată pe site o pagină a pacientului unde ni se transmit informații despre perioada petrecută în spital, despre interacțiunea cu personalul medical.”
Dr. Sorin Ungureanu, Director general adjunct ANMCS:
”În acest context, Primăria Municipiului București, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate lansează o campanie care își propune să mobilizeze pacientii, personalul din domeniul sănătății, factorii de decizie, cadrele universitare, cercetătorii, asociațiile profesionale și industria de asistență medicală pentru a vorbi deschis despre importanța siguranței pacientului. De asemenea, în spitalele administrate de Primăria Capitalei, prin ASSMB, au fost expuse la vedere, pentru pacienți, afișele agreate de OMS pentru conștientizarea importanței privind siguranța pacientului.”
Într-un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se precizează că evenimentele adverse asociate asistenței medicale reprezintă o problemă de sănătate globală. Pornind de la această constatare, la cea de-a 72-a Adunare Generală a OMS, în vederea recunoașterii siguranței pacienților ca o prioritate globală a sănătății, s-a stabilit, ca începând din acest an, ziua de 17 septembrie să fie declarată Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Tema pentru acest prim an este: ”Siguranța pacientului: o prioritate globală pentru sănătate” iar sloganul este ”Vorbește deschis despre siguranța pacientului!"