CLINICA DE NEUROLOGIE DE LA SPITALUL CLINIC COLENTINA - CENTRU SPECIALIZAT ÎN AVC ȘI TRATAMENTUL BOLILOR RARE

CLINICA DE NEUROLOGIE DE LA SPITALUL CLINIC COLENTINA - CENTRU SPECIALIZAT ÎN AVC ȘI TRATAMENTUL BOLILOR RARE

    Clinica de Neurologie de la Spitalul Clinic Colentina, prima de acest profil din țară, are un istoric bogat. De peste 82 de ani, de când a fost înființată de prof. dr. Gheorghe Marinescu, clinica tratează cu succes mii de pacienți cu probleme extrem de grave. Fie că vorbim de tratamentul cu succes la accidentului vascular cerebral, în primele ore de la producere, fie că vorbim de boli rare, medicii de la Spitalul Clinic Colentina au expertiza necesară.

Clinica de Neurologie este împărțită în două Secții de Neurologie și două Compartimente de Terapie Acută, dedicate pacienților cu AVC și celorlalte urgențe neurologice.
În ceea ce privește tratamentul AVC-ului, pacienții care ajung în Compartimentul de Terapie Acută au acces la tratamentul cu o substanță care dizolvă cheagul de sânge și astfel pot fi limitează efectele accidentului vascular. Cunoscută în termeni medicali ca tromboliză, procedura medicală se mai realizează doar în alte șase spitale din Capitală. Cel mai important este ca pacientul să recunoască semnele unui AVC și să ajungă în primele patru ore și jumătate la spital.

Dr. Radu Mihăilescu, medic primar neurolog în cadrul compartimentului Terapie Acută: "După un accident vascular cerebral, ne mor între 1,8 și 2 milioane de neuroni în fiecare minut. Astfel că, timpul este esențial. Cu cât se acționează mai repede, cu atât rezultatul este mai bun. Cu atât dizabilitatea pacientului este mai mică".

Compartimentul de Terapie Acută pentru AVC are 15 paturi și există capacitatea de a se realiza 15 trombolize în fiecare zi. La nivel național, echipa medicală ocupă primele trei locuri la viteza de reacție. Durează în medie 30 de minute din momentul în care pacientul ajunge la spital și până de administrează substanța.

Clinica de Neurologie este locul unde pacienții cu boli rare pot fi tratați. Aproximativ 900 de persoane diagnosticate cu scleroză multiplă, cele mai mulți din țară, sunt tratate aici. Astfel că, Spitalul Clinic Colentina este cel mai mare centru pentru scleroză multiplă.

De asemenea, peste 200 de pacienți cu distonii sunt în evidențele medicilor de aici. Există chiar și un proiect de cercetare în cazul acestor pacienți, iar unul similar se mai derulează doar în Statele Unite ale Americii.

Prof. dr. Bogdan Popescu, șeful Clinicii de Neurologie: "Avem un procent de ocupare a paturilor mare, adică nu avem paturi goale, în principiu. Vin pacienți atât prin urgență, avem între opt și zece internări în fiecare zi, ceea ce nu este puțin, plus internările programate pentru diagnostic sau tratament".

Spitalul Clinic Colentina este unul dintre cele 19 spitale administrate de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

#PrimăriaCapitalei #ASSMB #SpitalulColentina #ClinicadeNeurologie #AVC