SĂPTĂMÂNA MONDIALĂ A ALĂPTĂRII - ALĂPTAREA, CEL MAI PREȚIOS DAR PENTRU BEBELUȘUL TĂU
Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, și Asociatia SAMAS Sanatate pentru Mame si Sugari au deschis seria evenimentelor dedicate Săptămânii Mondiale a Alăptării, cu un workshop la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Filantropia Bucuresti. Peste o sută de viitoare mame sau tinere care au devenit de curând mame au venit să afle de ce este esențial să-și alăpteze bebelușii din primele ore de viață.
“Scopul acestor cursuri este să vă facem să așteptați nașterea bebelușului cu încredere, cu bucurie și nestresate de îndoieli. Alăptarea este cel mai important lucru pecare îl puteți face pentru copiii dvs.”, a explicat Turkes ABLACHIM, directorul general adjunct medical al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București.
“De ani de zile, echipa de moașe de la Spitalul Filantropia a susținut, în sistem de voluntariat, astfel de cursuri pentru viitorii părinți, tocmai pentru că aici, în maternitatea noastră, am înțeles cât de important este să le explicăm mamelor că au această datorie față de copiii lor”, a subliniat și profesorul Gheorghe Peltecu.
“Alăptarea e cel mai mare dar pe care omenirea l-a primit. Un bebeluș care primește lapte matern din primele ore de la naștere va fi protejat o viață, va fi mai ferit inclusiv de boli cronice care pot apărea la maturitate”, a explicat și dr. Valeria Herdea, președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie.
Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, împreună cu Asociația SAMAS – Sănătate pentru Mame și Sugari, continuă până pe 7 august evenimentele dedicate „Săptămânii Mondiale a Alăptării”.
În alte trei spitale din subordinea ASSMB care au secții de obstetrică – ginecologie vor fi organizate workshop-uri pentru viitoarele mame. Consultanți în alăptare, medici neonatologi și asistente din secțiile de neonatologie vor oferi informații despre importanța și beneficiile alăptării. De asemenea, vor fi prezentate și date esențiale despre tehnica alăptării la sân.
Potrivit studiului național realizat de Asociația Samas în anul 2016, trei din zece mame decid să alăpteze copilul, exclusiv la sân, în primele șase luni de viață. De asemenea, prestigioasa publicație “Journal of the National Cancer Institute”, editată de Universitatea Oxford, spune că alăptarea timp de cel puțin un an scade riscul femeilor de a dezvolta cancer la sân și alte afecțiuni ginecologice.
Workshop-urile dedicate „Săptămânii Mondiale a Alăptării” sunt gratuite și sunt organizate în amfiteatrele spitalelor de profil aflate în subordinea Primăriei Capitalei. Iată programul zilelor următoare:
02.08.2018, ora 10:30
Spitalul Clinic Prof. Dr. Panait Sirbu - Maternitatea Giulesti
- Dr. Ioana Roșca, As. Daniela Chiriac – neonatologie;
- Dr. Andreea Carp Velișcu - obstetrică – ginecologie;
- Dr. Genoveva Teleki – psiholog;
- Dr. Cerasela Radu – kinetoterapeut;
- As. Maria Spiridon – dietetician;
- As. Daniela Stan – coordinator curs „Școala Părinților”;
- As. Izabel Gavrilă, educator perinatal SAMAS și Sînziana Ioniță-Ciurez, reprezentant SAMAS.
03.08.2018, ora 12:30
Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino
- Dr. Adrian Sorin Crăciun și As. Pasalan Iuliana – neonatologie;
- As. Viorica Neața, educator perinatal SAMAS și Sînziana Ioniță-Ciurez, reprezentant SAMAS.
07.08.2018, ora 10:00
Spitalul Clinic Nicolae Malaxa
- Dr. Ana-Maria Rotaru – obstetrică – ginecologie;
- Dr. Ana-Maria Cercasov – neonatologie;
- As. Andreea Andrei, educator perinatal SAMAS și Sînziana Ioniță-Ciurez, reprezentant SAMAS.
#PrimariaCapitalei #ASSMB #SAMAS #InvestinInSanatate