VIEȚI SALVATE DE MEDICII DIN COMPARTIMENTUL DE TRANSPLANT MEDULAR DE LA SPITALUL CLINIC COLȚEA
Compatimentul de Transplant Medular de la Spitalul Clinic Colțea este unul dintre cele șase centre de acest tip care funcționează la nivel național (încă două în București – la Spitalul Fundeni și la Spitalul Municipal și câte unul la Timișoara, Targu Mureș și Iași). Centrul de la Colțea a fost acreditat în urmă cu 5 ani, iar în acest an a obținut reacreditarea obligatorie. Primul transplant de celule stem s-a realizat aici la sfârșitul lui 2013, din fondurile proprii ale spitalului, pentru că secția nu intrase încă în programul național de transplant. Asta s-a întâmplat câteva luni mai târziu, iar din 2014 centrul funcționează la capacitate maximă. În centrul de la Colțea sunt tratați pacienți cu cancere hematologice.
“Înseamnă multă muncă, înseamnă tratamentul pacienților în condiții speciale. Cei care sunt tratați aici trebuie izolați, astfel încât să fie cât mai feriți de riscul de a fi infectați pe perioada cât fac tratamentul la noi”, explică Conf. Dr. Andrei Coliță, coordonatorul Compartimentului de Transplant Medular de la Spitalul Clinic Colțea.
“La ora actuală facem proceduri de autotransplant, cu celulele stem ale pacientului, recoltate în anumite condiții. Prin această metodă tratăm anumite cancere ale sângelui, adică mielomul multiplu și limfoamele maligne. Ne propunem să ne extindem cât de curând și cu alotransplantul – acel transplant în care celulele sunt prelevate de la un alt donator. Odată făcut și acest pas, se va extinde și spectrul de patologii pe care le vom putea trata – leucemii acute, de exemplu…”, spune medicul Andrei Coliță.
De asemenea, există un proiect foarte avansat de extindere a centrului cu o bancă pentru stocarea celulelor prelevate.
Compartimentul de Transplant Medular de la Colțea, parte a Clinicii de Hematologie, are o capacite de cinci paturi. Aici lucrează 3 medici, 10 asistenți medicali și 5 infirmiere. În medie, în centru se fac în jur de 25 de transplanturi de celule stem într-un an.
“Nu este o procedură simplă și nici ușor de suportat de pacient. Este o procedură pe parcursul căreia pacientul este supus unor tratamente destul de agresive. Pană se produce grefarea, adică pana în momentul în care celulele stem încep să producă suficiente celule sangvine, e o perioadă în care pacientul e total descoperit, nu are celule care să-l apere, nu are globule albe, trombocite, care să-i asigure agregarea sangelui… E o perioadă de 2-3-4 săptămani în care pacientul este total vulnerabil, de aceea trebuie să stea în condiții speciale”, spune medicul Coliță.
Transplantul medular este procedură medicală care trebuie programată atent.
“Sunt boli în care știm clar de la început că pacientul va face transplant și transplantul face parte din programul lui terapeutic, stabilit din start. Chiar sunt boli în care face parte din prima linie de tratament - după câteva cure de citostatice trebuie să consolidăm răspunsul acela prin transplant. Sau sunt alte boli în care, dacă apare o recădere, atunci se impune indicația de transplant. Dar ca să existe o șansă de succes a procedurii, nu se face niciodată în cazuri disperate sau atunci când nu mai răspund la nimic. Trebuie facut în condiții de control acceptabil al bolii, altfel pur si simplu este o procedura agresivă, făcută degeaba”, mai explică medicul.
Vârsta maximă la care este indicat transplantul cu celule stem proprii este între 65 și 70 de ani, însă esențială este starea pacientului. Pentru transplantul cu celule de la un alt donator vârsta limită scade puțin, până în jur de 60 de ani.
În transplant totul e o muncă de echipă, nu s-ar putea face nimic fără ajutorul asistenților și infiermierelor. O spune chiar asistentul coordinator din cadrul Compartimentului de Transplant, Cristian Stoica: “Aici pacientul intră, stă 2-3 săptămâni, e izolat complet, așa că preluăm și sarcini pe care le-ar îndeplini altfel familia, practic lucruri ce par banale, dar pe care el nu le poate face și nici nu poate primi ajutor din altă parte”.
De aceea, suportul psihologic e obligatoriu. Un psiholog vine săptămânal pentru a-i consilia pe pacienții internați.
Spitalul Clinic Colțea este unul dintre cele19 spitale administrate de Primaria Municipiului Bucuresti, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.
#TransplantMedular #SpitalulColtea #ASSMB #PrimariaCapitalei #InvestimInSanatate