APARAT ULTRA-PERFORMANT, UNIC ÎN BUCUREȘTI, LA SPITALUL CLINIC PROF. DR. THEODOR BURGHELE

APARAT ULTRA-PERFORMANT, UNIC ÎN BUCUREȘTI, LA SPITALUL CLINIC PROF. DR. THEODOR BURGHELE

 La Spitalul Clinic Prof. Dr. Th. Burghele, pacienții care au nevoie de o intervenție pentru eliminarea calculilor reno-ureterali (așa-numitele “pietre la rinichi” ) beneficiază de o nouă metodă de tratament, cu ajutorul unui aparat super-performant.
Este vorba despre un aparat de litotripsie, care permite un tratament modern, minim invaziv, al litiazei urinare. Practic, cu ajutorul acestui aparat extrem de complex, pacienții scapă de pietrele la rinichi fără intervenție chirurgicală și pleacă acasă în aceeași zi. Aproape 600 de astfel de proceduri se vor realiza în fiecare an.

“Procedura presupune o durere mult mai mică pentru pacient decât în cazul unei intervenții clasice, nu e nevoie de anestezie, iar tratamentul ulterior poate fi doar ambulator. Pacientul nu are nevoie nici măcar de un calmant înainte de procedura propriu-zisă. Este un sistem modern, rapid și cu iradiere mai mică”, a explicat prof. univ. dr. Viorel Jinga, șeful Clinicii de Urologie de la Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele”.

Adriana Hoancă are 48 de ani și este una dintre primele paciente supuse unei astfel de proceduri. “A durat mai puțin de o jumătate de oră. Sincer, mă așteptam să fie mult mai dureros și neplăcut. Sunt, însă, niște dureri la limita suportabilului. Am plecat acasă imediat după intervenție. Încurajez pe oricine se află în această situație”, spune Adriana Hoancă.

Metoda modernă minim invazivă de tratament se numește litotripsia extracorporeală cu undă de șoc ESWL și se efectuează în marile centre medicale din lume. În aceste moment, 75% din calculii reno-ureterali au indicație de rezolvare prin ESWL.

Avantajul procedurii este că pacientul nu-și pierde capacitatea temporară de muncă, cum se întâmplă în cazul intervenției clasice, iar durata spitalizării scade la cel mult o zi, față de 7-10 zile. În plus, aparatul de la Spitalul Clinic Prof. Dr. Th. Burghele permite efectuarea intervențiilor și în cazul pacienților supraponderali, de până la 225 de kilograme.

“Odată cu noul aparat ne așteptăm cu siguranță la mai mulți pacienți, care vor putea beneficia de un tratament care presupune mai puțină durere și de o recuperare mai ușoară și mai rapidă”, a spus și prof. univ. dr. Adriana Ilieșiu, managerul Spitalul Clinic Prof. Dr. Th. Burghele.

Aparatul Modulith SLX F2 cu RX, care a intrat recent în dotarea Spitalului Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” a costat, împreună cu toate consumabilele pentru cinci ani de activitate, aproape 740.000 de euro. Banii au fost alocați de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

#PrimăriaCapitalei #ASSMB #InvestimÎnSănătate #SpitalulClinicTheodorBurghele