PMB: Continuă programul privind aplicarea aparatelor ortodontice pentru copii. Vouchere de 1.100 de lei acordate elevilor din Capitală, pentru aparate dentare
La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat în ședința din 30 mai 2019 un proiect de hotărâre prin care se aprobă continuarea programului “Smile-mobile”, proiect prin care elevii beneficiază de aplicarea aparatelor ortodontice.
Primarul General, Gabriela Firea: “Începând din anul 2017, Primăria Capitalei, prin ASSMB, a reușit formarea unei rețele de 156 cabinete medicale stomatologice (şcolare, liceale și universitare), cât şi dotarea acestora cu echipamente stomatologice moderne. În aceste cabinete, în perioada septembrie 2018-aprilie 2019 au fost consultați și tratați peste 60.000 de copii. Astăzi am supus votului Consiliului General aprobarea unui nou proiect în domeniul sănătății copiilor. Programul „SMILE - Mobile” vine în continuarea proiectului ”Consultații stomatologice și aplicare de aparate ortodontice mobile pentru elevii din Municipiul București” desfășurat anul trecut, și prevede acordarea unui sprijin financiar sub formă de vouchere, în valoare de 1.100 de lei, pentru aplicarea de aparate dentare mobile, pentru 2.000 de elevi, cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani, din Municipiul București, identificați cu probleme dentare, în baza indicației unui medic specialist ortodont. Perioada de derulare a proiectulul „SMILE - Mobile” va fi iulie 2019 - decembrie 2021, în Municipiul București. Am dorit continuarea acestui program pentru că, potrivit studiilor, sunt foarte mulți copii în București cu probleme stomatologice, dar care provin din familii care nu au posibilități financiare pentru rezolvarea acestora.”
Reamintim că prin hotărârea CGMB nr. 307/2018 a fost aprobat proiectul “Consultații stomatologice și aplicare de aparate ortodontice pentru elevii din Municipiul București”, care a fost implementat începând cu luna septembrie 2018, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București. În cadrul acestui proiect au existat 1.900 de solicitări, 237 de copii au primit deja aparate ortodontice mobile, s-au aplicat 437 de arcade și au rămas de aplicat 797 arcade.
Subliniem faptul ca intervenția ortodontică are un impact major atât asupra aparatului dento-maxilar, cât și asupra sănătății generale fizice și psihice, esteticii și bunăstării mentale a unei persoane. Eficacitatea aparatului ortodontic este cu atât mai mare cu cât acesta este aplicat în perioada de creștere și dezvoltare a organismului, în medie 7-16 ani, terapia ortodontică precoce beneficiind astfel de un răspuns mai favorabil.