Campania de informare „Sănătatea e în mâinile tale”, iniţiată de Primăria Capitalei, cu ocazia Zilei Mondiale a Spălatului pe Mâini
București, 16 octombrie 2017 – Peste 165.000 de preșcolari și elevi din București vor învăța, timp de o săptămână, de la personalul medical şcolar cât de important e să se spele pe mâini.
De luni, 16 octombrie 2017, până vineri, 20 octombrie 2017, în grădinițele și școlile gimnaziale din Capitală, medicii și asistenții școlari le vor explica elevilor importanța spălatului pe mâini, precum şi care sunt bolile grave cauzate de mâinile murdare.
Lecțiile vor include demonstraţii practice şi copiii vor învăța cum să se spele corect pe mâini.
Românii, codași la igienă personală
Datele Institutului Național de Sănătate Publică arată că, în România, în anul 2015, au fost 5.220 de noi cazuri de Hepatită A. Supranumită “boala mâinilor murdare”, afecțiunea este cel mai des întâlnită la copiii între 5 și 9 ani.
Astfel, datele statistice evidenţiază că unul din patru adulți nu se spală pe mâini după ce tușește sau strănută, iar un copil din doi nu se spală pe mâini după ce a atins un animal. În plus, cercetările recente arată faptul că pe mâinile murdare trăiesc peste 4.700 de microorganism.
Românii sunt codași la capitolul îngrijire personală, arată datele Institutului Național de Statistică. Astfel, o familie cheltuie, în medie, doar 14 lei pe lună, pe produsele de îngrijire personal, iar un român alocă, în medie, aproape 1,6 lei pe lună pentru săpun.
Spălatul pe mâini, în lume
Spălatul pe mâini previne apariția unor epidemii, reduce absenteismul școlar și îmbunătățește starea de sănătate.
În fiecare an, 1,4 milioane de copii mor din cauza diareei sau a pneumoniei, iar 15% dintre nou-născuți mor din cauza infecțiilor.
O simplă spălare pe mâini, înainte de masă sau după mersul la toaletă, reduce cu jumătate incidența diareei la copiii mai mici de 5 ani, și cu un sfert infecțiile respiratorii.
Despre Ziua Mondială a Spălatului pe mâini
În ultimii 9 ani, pe 15 octombrie se celebrează Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini. Peste 200 de milioane de oameni, din peste 100 de țări, sunt implicați în campanii de informare, în ceea ce privește importanța igienei mâinilor. Aproape jumătate din populația lumii nu are acces la apă curentă și săpun.
Campania de informare „Sănătatea e în mâinile tale” este inițiată de Primăria Capitalei, prin intermediul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București si susținută de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.
La campanie participă în calitate de sponsori Dettol, Igienol, Klintensiv, Dezimed, Sanitec, Dacris94, care vor furniza produse de îngrijire personală și dezinfectanți.