Informații

Pentru al treilea an consecutiv, Primăria Municipiului Bucureşti prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București desfășoară campania ”Sănătatea e în mâinile tale”. 

Pentru că în data de 15 octombrie, în fiecare an, sărbătorim Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini, și anul acesta vom debuta campania în data de 15 octombrie. 

Scopul campaniei: conștientizarea importanței spălatului pe mâini, dar și însușirea acestui comportament igienic care îi poate feri pe copii de numeroase probleme de sănătate, datorate în primul rând transmiterii germenilor prin intermediul mâinilor nespălate.

În anul școlar 2019/2020 campania se va desfășura în perioada 15 octombrie 2019 – 13 decembrie 2019 în toate grădinițele și școlile de stat din Municipiul București și se va adresa unui număr de 116.910 de copii, dintre care 81.050 elevi din clasele 0-IV și 35.860 preșcolari. Peste 100 de medici și peste 400 de asistenți medicali vor susține ore de educație pentru sănătate la 2984 de clase din învățământul primar și 1414 grupe de preșcolari.

Obiectivele campaniei le reprezintă educarea și conștientizarea importanței spălatului pe mâini și importanța prevenției bolilor transmisibile. În acest an școlar, lecțiile includ demonstraţii practice, iar copiii învață cum să se spele corect pe mâini și când trebuie să facă acest lucru.

Bunele practici de igienă ajută la prevenirea îmbolnăvirilor și protecția sănătății. Spălarea mâinilor cu săpun duce la reducerea absenteismului școlar cauzat de diaree, gripă și conjunctivită cu până la 50%.

Simplul act de spălare al mâinilor cu săpun poate reduce riscul de boli diareice la copii cu până la 47%, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Acest comportament poate asigura sănătatea pe termen lung. Trebuie să învățăm să ne spălăm corect pe mâini, cu săpun și cu frecvența adecvată, astfel încât acest gest să devină un obicei. O igienă corectă ne poate feri de până la 200 de boli.

Campania ”Sănătatea e în mâinile tale”, derulată de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București este în plină desfășurare în școlile și grădinițele de stat din București. 

Anul acesta, ne-am propus să le arătăm copiilor, prin intermediul unei demonstrații practice cu plăci Petri, cât de important este să ai mâinile curate. Să învățăm copiii să se spele pe mâini prin metode interactive, are un impact pozitiv asupra acestora și astfel vor dezvolta un obicei sănătos pentru întreaga lor existență. 

Orele de educație privind deprinderea unei tehnici corecte de spălare pe mâni sunt realizate de medicii și asistentele din cadrul Rețelei de Medicină Școlară a ASSMB, iar demonstrația cu plăcile Petri se desfășoară în unitățile de învățământ de mai jos: 

1. Școala Gimnazială “Cezar Bolliac”  7. Școala Gimnazială Nr. 82
   
2. Școala Gimnazială Nr. 80  8. Școala Gimnazială Nr. 88
   
3. Școala Gimnazială Nr. 86  9. Școala Gimnazială Nr. 195
   
4. Liceul Teoretic „Dante Aligheri”  10. Școala Gimnazială “Liviu Rebreanu”
   
5. Școala Gimnazială Nr. 56  11. Școala Gimnazială 89 „Nicolae Labiș”
   
6. Școala Gimnazială „Iancului”  12. Școala Gimnazială Mexic

 

 

Vă invităm să fiți parte activă a campaniei, prin completarea chestionarului on-line, întrucât educaţia nu se desfăşoară numai în şcoli sau gradiniţe, aceasta fiind continuată în mare parte acasă. Răspunsurile şi implicarea dumneavoastră sunt foarte importante pentru a găsi cele mai eficiente metode de a realiza educaţia pentru sănătate a copiilor.

Material prezentare grădiniță și clasele 0-2

Material prezentare clasele 3-4

 

Project