Vara se numără...alergiile. Află cum te poți proteja urmând câteva reguli simple
Dr. Alin POPA
Medic primar medicină de urgență
Director Direcția de Medicină Școlară
Alergiile apar la interacțiunea organismului cu alergenul ce va declanșa un răspuns imun exagerat. Principalii alergeni sunt reprezentați de praf, părul de la animale, polen, insecte, alimente, medicamente. Gravitatea alergiilor diferă de la o persoană la alta determinând de la o simplă reacție alergică până la anafilaxie (reacție alergică severă care netratată la timp poate provoca deces).
Simptomatologie:
Erupție cutanată locală/ generalizată
Prurit (mâncărime)
Nas înfundat
Secreții nazale clare și apoase
Strănuturi repetate
Lăcrimare, mâncărime și roșeață la nivelul ochilor
Grețuri, vărsături, diaree
Edem la nivelul feței/ buzelor / limbii care ne indică o reacție alergică ce poate deveni severă deoarece are potențial de obstrucție/blocare a căilor respiratorii.
Răgușeală (semne de gravitate)
Alergiile alimentare
Alergiile alimentare apar atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat la anumite proteine din alimente. Simptomele pot varia de la ușoare (mâncărimi, urticarie) la severe (dificultăți de respirație, anafilaxie). Cele mai comune alergii alimentare sunt la lapte, ouă, arahide, nuci, pește, crustacee, soia și grâu.
Diagnosticul alergiilor alimentare se face prin: istoricul medical detaliat, teste cutanate (prick test), teste de sânge (pentru a măsura nivelul de anticorpi IgE specifici), dieta de eliminare și provocare alimentară sub supraveghere medicală.
Alergiile la graminee și ambrozie
Gramineele sunt o familie de plante care includ multe tipuri de iarbă. Polenul de graminee este un alergen comun, provocând simptome sezoniere de rinită alergică, cunoscută și sub numele de febra fânului.
Ambrozia este o plantă care produce un polen foarte alergenic, responsabil pentru multe cazuri de rinită alergică mai ales în lunile august și septembrie, când polenul acestei plante este cel mai activ. Este suficientă o concentrație de polen mai mică de 30 grăuncioare/m3 pentru a declanșa reacția alergică. Mai mult, persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar și atunci când există 1-2 grăuncioare de polen/m3. O singură plantă de ambrozie poate elibera până la un miliard de particule de polen, putând pune în pericol persoanele alergice.
Simptomele includ strănut, mâncărime la nivelul nasului, ochilor, feței, gâtului și urechilor, congestie nazală, ochi roșii și lăcrimare adesea abundentă. Cea mai mare cantitate de polen este eliberată în aer între orele 10:00 și 15:00 și în zilele cu vânt.
Acarienii
Acarienii sunt organisme de dimensiuni mici, înrudite cu păianjenii, pe care nu le putem observa cu ochiul liber. Mediul propice pentru dezvoltarea acestora este cel umed si călduros, temperaturile optime fiind de 20-25°C, iar umiditatea de 60-80%.
Sursa de hrană a acestora este reprezentată de descuamațiile provenite din pielea oamenilor sau a animalelor, iar coloniile mari de acarieni sunt regăsite acolo unde oamenii/animalele petrec mai mult timp sau unde dorm. Se înmulțesc rapid în covoare, draperii, perdele, paturi, mobilă tapițată, blănuri, jucării din pluș, cărți sau haine vechi, iar concentrația cea mai mare este înregistrată în perne, pilote și saltele.
Raportat la profunzimea localizării acestora, acarienii preferă locurile întunecoase, drept urmare vor fi dispuși către straturile interne ale exemplelor enumerate mai sus, însă prin mișcările omului aceștia vor fi deplasați către suprafață, de unde pot ajunge în căile respiratorii. Acarienii pot fi întâlniți tot timpului anului, însă îi regăsim precar în microclimatul rece și uscat, putând fi eliminați prin intermediul radiațiilor solare.
Evitați expunerea neprotejată în medii în care este întâlnită o concentrație mare de acarieni: anticariate, biblioteci, arhive, săli de teatru sau cinematografe, săli de clasă, depozite de mobilă, ateliere de croitorie etc. Folosiţi agenţi chimici (acaricide) care pot reduce numărul de acarieni din materialele textile.
Persoanele care în urma contactului cu acarienii dezvoltă o reacție alergică, pot prezenta: secreții nazale abundente, strănut, nas înfundat, dificultăți de respirație și diminuarea mirosului, înroșirea ochilor, mâncărimi, lacrimare, edemul pleoapelor, tuse, senzație de presiune toracică, piele roșie, eczeme.
Praful și mucegaiul din locuințe și clădiri
Alergiile la praful din locuințe sunt destul de comune și pot provoca o serie de simptome neplăcute. Praful de casă conține particule precum acarieni, mucegai, piele de animale și polen, toate acestea putând declanșa reacții alergice.
Mucegaiul din casă poate fi o problemă serioasă, atât pentru confortul locuinței, cât și pentru sănătatea ta. Mucegaiul este o ciupercă microscopică ce se reproduce prin spori și apare în medii umede și calde.
Îndepărtaţi pe cât posibil toate obiectele care constituie un rezervor de praf din cameră (ex. covoare, mochete, tablouri, perdele, draperii ) păstrând doar strictul necesar.
Aspiraţi cu grijă săptămânal toate obiectele din cameră, canapelele, fotoliile, scaune, sub dulap, pereţii. Fiţi atenţi la îndepărtarea prafului din zonele mai greu accesibile (colţurile camerelor, deasupra şi dedesuptul dulapurilor, lustre).
Folosiți aspiratoare cu abur, de preferat cu rezervor de apă și filtre duble sau filtre HEPA.
Evitaţi iritarea suplimentară a mucoaselor respiratorii cu cosmetice, parfumuri, fum de ţigară, mirosuri puternice provenite de la substanţele folosite la curăţenie.
Metode generale de prevenție
Ține ferestrele închise acasă cât și la mașină în sezoanele cu nivel de polen ridicat;
Evită deplasările în aer liber în intervalul orar 10:00 – 15:00 precum și atunci când bate vântul când cantitățile de polen din atmosferă sunt ridicate;
Fă duș și schimbă-ți hainele imediat după ce ai venit de afară, mai ales în perioadele din an cu alergii. Seara este indicat să îți speli și părul deoarece poate bloca în el o cantitate mare de praf și polen care va ajunge pe pernă și mai apoi pe față și în căile respiratorii.
Evidă să îți usuci hainele afară. Particulele de praf și polen se pot prinde în acestea. Folosește uscătorul.
Igienizați periodic aparatele de climatizare (aer condiționat), întrucât în interiorul acestora găsim un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, ce preferă spațiile umede, răcoare și slab luminate cum este carcasa aerului condiționat, pentru a se putea înmulți. Intervenind periodic, vom reduce pe cât posibil riscul îmbolnăvirilor celor care iau contact cu aerul răcit prin astfel de instalații. Folosește filtre HEPA pentru o mai bună eliminare a alergenilor din aerul din încăperi.
Spală animalele de companie mai des în lunile de vară pentru a limita posibilitatea ca acestea să aducă în interior granule de polen prinse în blană;
Utilizează și verifică în aplicațiile meteo, cantitatea de polen din atmosferă atunci când pleci din casă. Aceste aplicații dau informații asupra calității aerului, inclusiv în România.
Ia medicația prescrisă de medic cu 2-3 săptămâni înainte de debutul sezonului.
Utilizează masca de protecție atunci când faci curat în casă, dacă trebuie să lucrezi în medii cu pulberi sau acolo unde cantitatea de polen în atmosferă este mare. Aruncă masca imediat după utilizare.
Grădinărește dimineața devreme sau seara târziu. Nivelul de polen este mai scăzut în aceste perioade ale zilei. Poartă echipament de protecție: folosește o mască de protecție, ochelari și mănuși pentru a reduce contactul cu polenul.
Menținerea unei case curate este esențială pentru reducerea alergenilor și pentru a crea un mediu sănătos. Aspira frecvent, nu mătura și aerisește zilnic. Pentru ștergerea prafului folosește lavete umede din microfibră. Menține umiditatea sub 50% pentru reducerea dezvoltării mucegaiului și acarienilor. Indepărtează covoarele și spală frecvent perdelele, draperiile și asternuturile de pat.
BIBLIOGRAFIE
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/allergies/in-depth/allergy/art-20049365
https://www.healthline.com/health/allergies/indoor-allergies#triggers
https://www.verywellhealth.com/indoor-allergies-causes-symptoms-and-treatment-5204937
https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/dust-allergies/
https://www.aaaai.org/tools-for-the-public/conditions-library/allergies/outdoor-allergens-ttr
Cu prietenie,
Echipa ASSMB