Educație pentru sănătate

EDUCAȚIE PENTRU SĂNĂTATE -
REÎNTOARCEREA COPIILOR ÎN COLECTIVITATE
ÎNTĂRIREA IMUNITĂȚII ȘI CUM ABORDĂM ALERGIILE COPIILOR ÎN COLECTIVITATE
cu Dr. Iulia Țincu, Asistent Universitar și Medic Primar Pediatru la Spitalul Clinic de Copii
”Dr. Victor Gomoiu”
, spital administrat de Primăria Municipiului București, prin ASSMB
 
Ce este imunitatea și cum ne apărăm de virusuri, bacterii și infecții?

Imunitatea este întreaga capacitate a organismului de a ne proteja împotriva agresorilor externi. Tot ce se întâmplă în jurul nostru poate deveni, la un moment dat, nociv pentru organismul copilului, de exemplu. Reușim să creăm în miniatură o întreagă armată de anticorpi, astfel încât organismul nostru să se apere în fața așa ziselor invazii, mai ales infecțioase. Vorbim de virusuri, bacterii sau paraziți și față de ele trebuie să ne apărăm, fiind până la urmă „non self”, adică particule străine. Lucrul acesta se întâmplă fie la nivelul căilor respiratorii, ori la nivelul pielii, fie la nivelul tubului digestiv sau urinar. Imunitatea aceasta intervine practic peste tot.

Există mai multe tipuri de imunitate?

Cred că ar fi important să separăm, încă de la început, tipurile de imunitate și să înțelegem că vorbim de o capacitate înnăscută a organismului de a se apăra împotrivă infecțiilor. Aceasta este imunitatea înnăscută care ulterior, de la an la an, pe măsură ce interacționăm cu mediul înconjurător, în funcție de alimentație sau de perioada de dezvoltare, începe să se adapteze foarte bine și în felul acesta să devină specifică față de anumite bacterii, anumite virusuri sau anumiți paraziți. Prin urmare, vorbim despre o imunitate înnăscută, dar și despre o imunitate dobândită, în mod natural, trecând prin boală, intersectându-ne cu fel de fel de provocări infecțioase sau, artificial, prin vaccinare.

Ce rol are alimentația în crearea și menținerea imunității?

Trebuie să spunem încă de la început că o bună dezvoltare a organismului din primii ani de viață, o bună nutriție și o bună alimentație, contribuie la crearea unei capacități de apărare împotriva infecțiilor, care este eficientă nu doar pe parcursul copilăriei, ci și pe termen lung. Alimentația cu lapte matern, spre exemplu, este de natură să transfere sugarului foarte mic, cel puțin până la vârsta de doi ani, o serie de factori care intervin, foarte specific, în apărarea infecțioasă. Cu siguranță capacitatea aceasta de a ne apăra împotriva invaziilor externe se modulează, se modifică pe parcursul vieții pentru că suntem în permanență agresați de boli acute sau evenimente stresante și în felul acesta, capacitatea de apărare începe să scadă.
Pentru mai multe informații referitoare la factorii care influențează imunitatea, de la ce vârstă se formează imunitatea copilului, cum evoluează aceasta pe parcursul vieții sau ce rol are igiena în dezvoltarea imunității, mai ales în contextul epidemiologic actual, urmăriți emisiunea, în întregime, pe canalul nostru de YouTube:
 https://www.youtube.com/watch?v=HB_KKI_5HR0
 

REVENIREA COPIILOR ÎN COLECTIVITATE - PROVOCĂRI ȘI SOLUȚII
cu Dr. Cristina Anghel - medic specialist Psihiatria Copilului și Adolescentului la
Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. "Dr. Alexandru Obregia", administrat de
Primăria Municipiului Bucureşti, prin ASSMB
 
Se poate vorbi de o creștere a stării de anxietate în rândul copiilor, dar și al părinților în această perioadă generată de pandemia COVID-19?

Sigur că putem vorbi despre o creștere a anxietății! Și stresul, și anxietatea au crescut încă de când s-a întrerupt brusc rutina obișnuită, acum aproximativ 6 luni, din cauza schimbărilor  impredictibile, din cauza neștiinței despre ce va urma. Anxietatea părinților a crescut și, automat, și anxietatea copiilor, deoarece au fost întrerupte subit toate activitățile, relațiile de socializare, mersul la școală, și atunci, toate aceste lucuri, au avut ca urmare sau s-au soldat cu o creștere a îngrijorărilor. Îngrijorări despre evenimente care ar putea să apară și cumva aceasta este definiția anxietății și diferența ei față de frică.

Care sunt semnele care ne arată că ne neconfruntăm cu o astfel de situație?

În rândul copiilor și al adolescenților, starea de anxietate se manifestă atât la nivel somatic, cât și la nivel psihic. La nivel somatic cu tensiune musculară, cu palpitații, cu uscăciunea gâtului sau cu tremurături, accelerarea bătăilor inimii, respirație rapidă și superficială. Dacă vorbim despre partea psihică, ne confruntăm de foarte multe ori cu agitație și neliniște, creșterea iritabilității și a comportamentelor opoziționiste, uneori cu regres comportamental, adică copiii se întorc la comportamente la care renunțaseră anterior, dificultăți de concentrare și de memorare, retragere socială, depresie uneori. Copiii mici pot începe din nou să ude patul, să aibă tulburări de somn, tulburări de alimentație și dacă sunt prelungite pe o perioadă mai lungă de timp, pot deja să meargă spre o tulburare de anxietate. Acolo unde părinții remarcă persistența acestor simptome, poate ar fi bine să se adreseze specialistului, psihologului, psihiatrului pentru un diagnostic adecvat și pentru a afla ce trebuie să facă în prevenirea acestor tulburări.

Ne puteți spune de ce este importantă intrarea în colectiviate a copiilor?

Prin socializare, prin intrarea în colectivitate, copiii își capătă autonomia. Mai mult decât atât, prin socializarea cu cei de aceeași vârstă, copilul învață noi abilități de a face față problemelor, de a face managementul frustrărilor, își dezvoltă toate abilitățile care îl pot ajuta pe mai departe pentru o viață de succes. Este o dezvoltare emoțională necesară, știm că o parte din copilărie, copilul o petrece acasă cu familia, de unde învață aceste aptitudini, dar cealaltă jumătate și-o petrece în scoală, deci școala are un rol la fel de important ca și viața de acasă, mai ales formarea lui emoțională. Toate studiile ne arată că, de fapt, partea emoțională este un factor de predicție mult mai bun pentru reușita în viață decât rezultatele academice.
Mai multe informații utile, dar și sfaturi pentru părinți regăsiți pe acest link:
 https://www.youtube.com/watch?v=1Rc9FFZADW8&t=544s
 
 
 
Pentru a fi la curent cu evenimentele și campaniile pe care le vom desfășura în viitor,
vă invităm să accesați site-ul nostru  www.assmb.ro sau să ne urmăriți pe 
Facebook www.facebook.com/administratiaspitalelor, Instagram https://www.instagram.com/a_s_s_m_b/ și
YouTube https://www.youtube.com/channel/.
Urmăriți-ne pe
Rețelele de Socializare
pentru a fi la curent
cu noutățile!
 
 
Răsfoiți
Arhiva Newsletter
pentru articolele care
vă interesează!
Primiți acest mesaj ca urmare a completării de către dumneavoastră a unui formular de informare și de consimțământ cu privire la prelucrarea datelor personale. Acesta l-ați completat fie în cadrul campaniilor ”Sănătatea e în mâinile tale”, ”Campania de Promovare a Sănătății Orale” sau ”Copiii sănătoși ai Bucureștiului” (desfășurate de Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, în unitățile de învățământ de stat din București), fie când ați participat la unul dintre proiectele desfășurate de către A.S.S.M.B, sau atunci când v-ați abonat la newsletter pe website-ul nostru: www.assmb.ro

Toate drepturile rezervate.
Copyright © 2020, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București  A.S.S.M.B.

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București
40155 București România, Str. Sf. Ecaterina, nr. 4
Tel: 021.310.10.59

www.assmb.ro
Dacă nu doriți să mai primiți mesajele noastre sau ați primit acest mesaj dintr-o eroare, vă rugăm să vă dezabonați aici.
Acest mesaj a fost direcționat către dvs.? Vă puteți abona 
aici.
Dacă aveți propuneri sau sugestii, vă rugăm să ni le împărtășiți la 
propuneri@assmb.ro
Acest mesaj nu poate fi considerat SPAM, deoarece conține toate datele de identificare ale expeditorului.