Despre infecția cu HPV

Știați că…?

 

  • Infecția cu HPV (papilomavirusul uman) este responsabilă de 99% dintre cazurile de cancer de col uterin și este asociată cu dezvoltarea verucilor genitale, precum și cu alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul genital, anal și orofaringian.
  • Riscul de a dezvolta o infecție cu HPV pe parcursul vieții este foarte mare, deoarece aceasta este cea mai frecventă și răspândită infecție virală cu transmitere sexuală. Aproape 8 din 10 adulți, atât femei cât și bărbați, vor fi infectați cu HPV într-o etapă a vieții lor.
  • Infecția cu HPV poate fi prevenită prin vaccinare! Realizată în perioada preadolescenței și adolescenței, atât pentru fete cât și pentru băieți, vaccinul oferă o protecție eficientă împotriva cancerelor și altor afecțiuni cauzate de HPV.
  • În România, infecțiile cu HPV sunt responsabile pentru aproximativ 3.380 de cazuri noi de cancer de col uterin anual, precum și pentru peste 500 de cazuri de alte tipuri de cancer (genitale masculine și feminine, anale și orofaringiene).
  • Nu există un tratament care să elimine virusul din organism odată ce infecția s-a produs, însă complicațiile și problemele de sănătate generate de HPV pot fi tratate. Este important ca depistarea precoce a cancerelor asociate infecției cu HPV să aibă loc într-un stadiu incipient.

 

În România, vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru fete și băieți cu vârsta cuprinsă între 11 și 19 ani (neîmpliniți) și este compensată 50% pentru femeile cu vârsta între 19 și 46 de ani (neîmpliniți).

 

Vă recomandăm să contactați medicul de familie și să solicitați vaccinarea anti-HPV pentru copilul dumneavoastră.

 

Pentru mai multe informații valabile și sigure despre vaccinarea anti-HPV, vizitați www.infohpv.ro.

 

Dr. Șerban Natasia
Șef Secție Ginecologie - Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino
Medic Primar Obstetrică-Ginecologie, Șef Lucrări, Doctor în Științe Medicale
Competente în Ginecologie Oncologică, Ecografie, Colposcopie, Laparoscopie