Beneficiile uimitoare ale mersului pe jos

 

 

 

În toate acțiunile sale, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) are ca prioritate măsurile de prevenție și menținerea unei stări de sănătate optime a bucureștenilor. Campaniile noastre îi vizează, în primul rând, pe copii și tineri, cei care beneficiază de servicii medicale în cele peste 600 de cabinete medicale școlare și universitare administrate de ASSMB, însă multe dintre aceste inițiative se adresează în egală măsură și părinților.

 

În curând, vom lansa o nouă campanie, dedicată întregii familii, care își propune să încurajeze un stil de viață sănătos, având în centrul său activitatea fizică și multiplele beneficii pe care mișcarea, sub toate formele sale, le aduce pentru sănătatea noastră.

 

Astăzi, vă oferim un prim argument în favoarea unui stil de viață activ, o pledoarie pentru mersul pe jos, poate cea mai ușoară formă de activitate fizică, dar printre cele mai eficiente.

 

Lectură plăcută!

 

 

 

Beneficiile uimitoare ale mersului pe jos

 

 

 

Dr. Alin POPA

 

Medic Specialist Medicină de Urgență

 

Director Direcția Medicină Școlară A.S.S.M.B.

 

 

 

 

 

Mersul pe jos, timp de 30 de minute pe zi, poate reduce riscul de boli cardiovasculare cu 30%, este concluzia unui recent studiu realizat de medicii de la Harvard Medical School. În plus, această activitate s-a dovedit eficientă și în reducerea riscului de diabet zaharat și cancer, în scăderea tensiunii arteriale mărite și a colesterolului, precum și în reducerea stresului.

 

Știați că mersul pe jos…

 

Ø Menține inima sănătoasă

 

o   Mersul pe jos crește ritmul cardiac și determină inima să pompeze mai mult sânge și oxigen către mușchi. Astfel, îmbunătățește capacitatea cardiovasculară;

 

o   Pentru că îmbunătățește fluxul de sânge, mersul pe jos ajută la reglarea tensiunii arteriale și reduce riscul de hipertensiune.

 

Ø Îmbunătățește capacitatea de funcționare a creierului

 

o   Mersul pe jos poate îmbunătăți circulația sângelui și poate crește cantitatea de oxigen și nutrienți livrați către creier. De asemenea, poate ajuta funcțiile cognitive, cum ar fi memoria, concentrarea și capacitatea de a lua decizii.

 

Ø Stimulează sistemul imunitar    

 

o   Cercetătorii cred că exercițiile fizice pot stimula în mod semnificativ funcția imunitară, putând provoca o modificare a anticorpilor și a celulelor albe din sânge, care ajută organismul să lupte împotriva bolilor.

 

Ø Controlează greutatea și previne obezitatea

 

o   Dacă faceti mișcare timp de 30 de minute, veți scăpa de 190 de calorii mergând cu 6 km pe oră sau de 370 de calorii alergând cu 10 km pe oră. Mersul pe jos ajută la utilizarea grăsimii pentru producția de energie, pe când alergatul va consuma mai multe calorii totale, pentru o pierdere mai mare în greutate. Metabolismul este accelerat de mersul pe jos.

 

Ø Îmbunătățește nivelul de colesterol „bun” – HDL - cholesterol

 

o   Efortul duce la scăderea nivelului de colesterol și a trigliceridelor cu creșterea proporției de proteine HDL în defavoarea celor de tip LDL („rău”).

 

Ø Îmbunătățește starea de spirit și reduce stresul

 

o   Mersul pe jos îmbunătățește starea de spirit prin eliberarea endorfinelor. Mai mult, te ajută să te simți mai bine în pielea ta și să fii mai mulțumit de tine. De asemenea, poate stimula producția de serotonină și dopamină, care pot îmbunătăți starea de spirit și pot reduce anxietatea și depresia. Studiile au arătat că persoanele care fac exerciții fizice regulate, inclusiv mersul pe jos, au un volum mai mare al creierului și o densitate mai mare a materiei albe, ceea ce poate îmbunătăți funcțiile cognitive. Așadar, mersul pe jos îmbunătățește concentrarea și atenția, ceea ce înseamnă că după o plimbare de cel puțin 10 minute, pe jos, vei avea mintea mai limpede, idei mai bune, precum și o mai bună putere de concentrare.

 

Ø Îmbunătățește respirația

 

o   Exercițiul fizic poate ajuta la creșterea capacității pulmonare prin îmbunătățirea funcției mușchilor respiratori și prin îmbunătățirea ventilației pulmonare.

 

Ø Întărește oasele, articulațiile și tonifică musculatura

 

o   Mersul pe jos poate ajuta la prevenirea apariției artritei. Această activitate fizică vă ajută să vă protejați articulațiile, în special pe cele din zona coapselor și a genunchilor, care sunt cele mai susceptibile la dezvoltarea artritei. De asemenea, poate diminua riscul de osteoporoză la vârste înaintate. Prin expunerea la soare pielea noastră poate transforma 7-dehidrocolesterolul în vitamina D3 atât de necesară pentru menținerea sănătății oaselor și a imunității puternice.

 

Ø Îmbunătățește echilibrul și coordonarea reducând astfel riscul de cădere și de fracturi;

 

Ø Reduce durerea

 

o   Mersul pe jos eliberează endorfine, o substanță chimică ce favorizează o stare de bine. Endorfinele interacționează cu receptorii din creier și produc sentimente de bunăstare, creșterea stimei de sine, o toleranță crescută la durere și chiar o senzație de euforie.

 

Ø Scade riscul apariției unor cancere (de exemplu, cancerul de sân sau de colon)

 

o   Studiile arată că 75 de minute de mers rapid pe săptămână reduc cu 18% riscul de cancer mamar. Tot aceleași studii au arătat că persoanele care merg pe jos timp de 2 ore în fiecare săptămână și-au redus riscul de a dezvolta cancer de colon cu 31% și cu 44% pentru cele care au făcut efort mai mult de 4 ore pe săptămână spre deosebire de cele care au avut un stil de viață sedentar.

 

Ø Reduce riscul apariției unor afecțiuni cum ar fi: accidentul vascular cerebral și diabetul zaharat de tip 2 prin scăderea glicemiei și scăderea rezistenței la insulină.

 

Ø Îmbunătățește calitatea somnului

 

o   Asta pentru că activitatea fizică stimulează în mod natural sinteza de melatonină, hormonul somnului.

 

Ø Alte efecte:

 

o   Scăderea proteinei C-reactive, o proteină inflamatorie care crește în cazul afecțiunilor cronice.

 

Fiecare pas contează, fiecare minut de activitate fizică precum mersul pe jos este important. Așadar, te invităm alături de noi să te implici pentru sănătatea și bunăstarea ta și a celor din jur. Dacă ești părinte sau bunic fă-ți timp pentru o plimbare alături de copilul sau nepotul tău. Un stil de viață sănătos începe cu alegerile pe care le facem!

 

Bibliografie:

 

https://www.health.harvard.edu/heart-health/revitalize-your-walking-routine

 

www.health.clevelandclinic.org

 

www.mayoclinic.org

 

www.healthline.com

 

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6323511/

 

www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK79749/

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17275896/

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21314449/

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31289334/