REȚEAUA DE MEDICINĂ ȘCOLARĂ DIN BUCUREȘTI- UN MODEL DE BUNE PRACTICI PENTRU TOATĂ ȚARA

REȚEAUA DE MEDICINĂ ȘCOLARĂ DIN BUCUREȘTI- UN MODEL DE BUNE PRACTICI PENTRU TOATĂ ȚARA

 La prima Conferință Națională de Medicină Școlară organizată la Palatul Parlamentului de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, aflată în subordinea Primăria Municipiului Bucureşti, împreună cu Societatea Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri, Capitala se poate mândri cu o rețea de cabinete de medicină generală și stomatologică tot mai bine pusă la punct.

Dr. Turkes Ablachim, Director Medical Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București a prezentat o radiografie a Rețelei de Medicină Școlară București, trecut și prezent: 
”În anul 2012 rețeaua de Medicină Școlară a trecut în subordinea A.S.S.M.B. Sunt 448 de cabinete de medicină școlară generală, 150 de cabinete stomatologice și între acestea 9 cabinete medicale universitare și 13 cabinete medicale stomatologice. 500.000 de elevi sunt îngrijiți în cabinetele școlare din București și 119.000 de studenți. Când am pornit în 2017 am găsit un deficit de personal de 70 la sută, personal medical nemotivat, supranormat. Lipsa cvasitotală a echipamentelor medicale, nu existau medicamente şi materiale sanitare, bugetul pentru salarii era insuficient şi funcţionarea cabinetelor şcolare se realiza în condiţii improprii.”

18 milioane de lei a investit Primăria Municipiului Bucureşti în Rețeaua de Medicină Școlară numai în ultimul an.

”Am ajuns în decembrie 2018. Am avut 81 de concursuri, la care s-au scos 275 de locuri. Am suplimentat numărul de posturi din reţeaua de medicină şcolară cu un număr de 161 şi ajungem astăzi să ne lăudăm cu o acoperire de peste 80%."- a mai spus Dr. Turkes Ablachim, Director Medical Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

Sunt cunoscute deja campaniile destinate elevilor bucureșteni: Campania de Igienă Orală, Campania de Spălat pe Mâini dar și Proiectele cu aparatele dentare mobile și fixe.

În premieră națională, în București fiecare cabinet şcolar va fi dotat cu calculator şi scanner, datele vor fi complet securizate - numai personalul medical va avea acces la aceste date, prin intermediul amprentei digitale. Proiectul va fi finanțat de Primăria Municipiului Bucureşti. Investiția se ridică la 12 milioane de lei.

”Platforma electronică modernă va permite accesul eficient al părinţilor la informaţii medicale iar toate operaţiunile administrative vor fi online. Sistemul informatic va integra componente de mesagerie electronică pentru părinţi, transmiterea documentelor medicale se va realiza automat în fişa electronică a copilului, cu asigurarea că securitatea va fi avansată în conformitate cu prevederile legale", a mai adăugat Dr. Turkes Ablachim, Director Medical Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București