Sfaturi utile pentru sănătatea familiei!


Dragi părinți,
 
         Trecem printr-o perioadă atipică, unică în istoria modernă a umanității, care afectează întreaga planetă. Nimeni nu poate spune cu certitudine când se va încheia. Până atunci, ca de obicei, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București rămâne alături de dumneavoastră!
    Siguranța și sănătatea noastră, dar și a celor apropiați, primează și trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, respectând măsurile de prevenție impuse de autorități. Limitați deplasările care nu sunt necesare și continuați să acordați importanță sporită regulilor de igienă!
 
"Pentru sănătatea emoţională a copilului dumneavoastră, petreceţi cât mai mult timp cu el. "

Sigur ați auzit până acum la televizor sau la radio acest îndemn. La baza lui stau mai multe studii care au arătat că una dintre dorințele cele mai mari ale copiilor este să petreacă mai mult timp de calitate cu părinții. Iar timpul de calitate nu înseamnă doar prezența fizică în aceeași casă sau încăpere, ci interacțiunea activă dintre membrii familiei. Mai simplu, timpul de calitate se traduce prin joacă, discuții, efectuarea unor activități împreună. 
Un stil de viață echilibrat este un stil de viață sănătos 😊
Obiceiurile  alimentare sănătoase  precum consumul de apă,  consumul de fructe și legume, servirea zilnică a micului dejun, însoțite de practicarea activităților fizice pot fi ”temele pentru acasă” din această perioadă. Este un moment foarte bun acum pentru formarea unor obiceiuri pe care copiii le vor respecta toată viața.
Pe lângă activitățile ce implică rutina zilnică (activități academice: teme școlare, citit, desenat etc), încercați să vă atrageți copiii în diferite activități sau jocuri de familie. De exemplu, încurajați-i să vă ajute la prepararea mâncării sau la curățenia prin casă.
 

Fiți un exemplu! Atunci când copiii vă văd mâncând și savurând alimente sănătoase, încurajați-i și pe ei să facă același lucru.
Fiți consecvenți! Încercați să mâncați la ore fixe, atât mesele principale, cât și gustările. Acum este perioada cea mai bună pentru a lua mesele în familie și pentru a învăța copiii că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. 
Fiți activi! Nu uitați să includeți în programul zilnic al copiilor dumneavoastră timp pentru mișcare și activități fizice! Mai ales acum, când nu ies afară, sportul este important nu doar pentru sănătatea fizică, ci și pentru cea mentală.
Citiți! Este cea mai simplă și sigură modalitate de a călători peste tot în lume și de a descoperi universuri noi. ”În cărţi există mai multe comori decât în toate cuferele piraţilor de pe Insula Comorii” - Walt Disney.
Cum putem să-i atragem pe cei mici să facă mișcare acasă?
 
Cea mai eficientă modalitate pentru a-i determina să facă mișcare este aceea de a transforma totul într-o joacă în familie. Cu mic, cu mare, puteți găsi foarte ușor pe internet diverse programe de gimnastică sau fitness pe care le puteți face împreună. Sau puteți da televizorul pe un canal cu muzică și puteți petrece o seară dansantă în familie. Fiți creativi, folosiți obiecte la îndemână și creați momente speciale zi de zi. 

Mai jos găsiți două dintr-o serie mai mare de recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății, precum și idei practice pe care le puteți folosi dacă stați acasă cu cei mici, fie că sunt prichindei care abia au început să meargă, copii mai mari sau adolescenți. (sursa: https://www.facebook.com/pg/OMSRomania)
 
Comunicați cât mai mult cu ei!
 
Este ocazia perfectă de a vă apropia și mai mult de copiii dumneavoastră, poate chiar de a descoperi noi pasiuni ale acestora. Este evident că nu le veți putea restricționa accesul la internet, cel puțin nu în această perioadă. Dar puteți sta lângă ei atunci când folosesc telefonul, tableta sau calculatorul, pentru a vedea ce pasiuni au, ce le place să urmărească, ce le incită curiozitatea și imaginația. S-ar putea să descoperiți nu doar afinități de-ale lor de care probabil nu știați, și chiar informații sau programe noi și interesante pentru părinți. Navigați împreună pe net, arătați-le mai exact cu ce anume se ocupă părinții lor (în cazul celor care muncesc de acasă prin telemuncă), vizitați muzee și alte locații online, vizionați spectacole online, apelați-vă rudele și prietenii prin intermediul aplicațiilor video. Variantele sunt nenumărate. Aveți grijă doar să nu exagerați cu timpul petrecut în fața ecranelor.

Indiferent cât de grea poate părea situația în care ne aflăm acum, țineți minte că familia este cea mai importantă și că sunteți norocoși că sunteți împreună!
Cu prietenie, 
Echipa ASSMB.​
Urmăriți-ne pe
Rețelele de Socializare
pentru a fi la curent
cu noutățile!
 
 
 
 
Primiți acest mesaj ca urmare a completării unui formular de consimțământ cu privire la prelucrarea datelor personale și informarea dvs., în cadrul campaniilor ”Sănătatea e în mâinile tale”, ”Campania de Promovare a Sănătății Orale” și ”Copiii sănătoși ai Bucureștiului” desfășurate de Primăria Capitalei prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, în unitățile de învățământ de stat din București sau ați participat la proiectele desfășurate de către A.S.S.M.B ori v-ați abonat la newsletter pe website-ul nostru: www.assmb.ro

Toate drepturile rezervate.
Copyright © 2019, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București  A.S.S.M.B

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București
40155 București România, Str. Sf Ecaterina, nr. 4
Tel: 021.310.10.59
www.assmb.ro
Dacă nu doriți să mai primiți mesajele noastre sau ați primit acest mesaj dintr-o eroare, vă rugăm să vă dezabonați aici.
Acest mesaj a fost direcționat către dvs.? Vă puteți abona aici.
Dacă aveți propuneri sau sugestii, vă rugăm să ni le împărtășiți la propuneri@assmb.ro
Acest mesaj nu poate fi considerat SPAM, deoarece conține toate datele de identificare ale expeditorului.