Spitalul Colțea, iluminat în culoarea portocaliu pentru a marca Ziua Mondială a Siguranței Pacientului 2023 - „Ascultați vocea pacienților!”

Spitalul Colțea, iluminat în culoarea portocaliu pentru a marca Ziua Mondială a Siguranței Pacientului 2023 - „Ascultați vocea pacienților!”

IMG_256Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului, marcată pe 17 septembrie, se desfășoară în acest an cu tema „Implicarea pacienților pentru siguranța lor”, ca o recunoaștere a rolului crucial pe care îl au pacienții, dar şi familiile acestora în acordarea asistenței medicale.

 

IMG_257Pentru a marca evenimentul, clădirea emblematică a Spitalului Clinic Colțea, administrat de Primăria Municipiului București prin ASSMB, a fost iluminată în culoarea portocaliu în această seară.

 

IMG_258În toate cele 19 spitale administrate de ASSMB, siguranța pacientului este o preocupare constantă, accentul fiind pus pe parteneriatul medic-pacient, pe siguranța medicației și a procedurilor medicale.

 

IMG_259Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), atunci când pacienții sunt tratați ca parteneri ai medicului în îngrijirea pe care o primesc, siguranța acestora și rezultatele în ameliorarea stării lor de sănătate sunt îmbunătățite semnificativ. Devenind membri activi ai echipei de asistență medicală, pacienții pot contribui la siguranța îngrijirilor și la îmbunătățirea sistemului de sănătate în ansamblu.

 

IMG_260Sloganul „Ascultați vocea pacienților!”, propus în acest an de OMS, cere tuturor părților implicate în actul medical să ia măsurile necesare pentru ca pacienții să poată participa la elaborarea politicilor de sănătate, să fie reprezentați în structurile guvernamentale, dar și să fie implicați activ în propria îngrijire medicală. Acest lucru este posibil doar dacă se oferă pacienților, familiilor lor, dar și întregii comunități posibilitatea de a-și face vocea auzită pentru o mai mare siguranță, pentru un sistem centrat pe pacient.

 

IMG_261Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului 2023 promovează creșterea gradului de conștientizare a necesității implicării active a pacienților în actul medical și susţinerea pacienților și a familiilor acestora pentru a fi proactivi în îngrijirea sănătății și în îmbunătățirea siguranței asistenței medicale.

 

*     „Siguranța pacienților tratați reprezintă o prioritate cotidiană pentru personalul medical din cele 19 spitale administrate de ASSMB. Comunicarea eficientă între pacienți și profesioniștii din domeniul sănătății este esențială pentru obținerea celor mai bune rezultate în acordarea asistenței medicale. „Implicarea pacienților pentru siguranța lor”, tema campaniei de anul acesta, este un îndemn binevenit pentru toți participanții la actul medical, pentru că pacientul nu mai este astăzi un spectator pasiv, care doar urmărește consecințele deciziilor luate de medici pentru el. Pacienții sunt tot mai informați și au devenit parte activă a sistemului de îngrijire.” - Oana Gabriela SIVACHE, Director General ASSMB.