Misiunea medicală franceză de la Assistance Publique - Hôpitaux de Paris

Misiunea medicală franceză de la Assistance Publique - Hôpitaux de Paris

La Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos", specialiştii francezi au fost impresionaţi în special de activitatea Compartimentului de Psihiatrie pediatrică, unde există o cameră de stimulare multisenzorială pentru terapia Snoezelen, prima de acest fel realizată în România. Aici specialiştii folosesc lumina, sunetul, mirosurile, texturile, imaginile şi muzica pentru a induce copiilor cu patologie psihiatrică stimulări senzoriale, ceea ce le captează interesul, le activează memoria şi îi ajută să facă legătura cauză-efect. Este un tratament care şi-a dovedit în timp eficienţa, rezultatele fiind remarcabile.

 

Echipa franceză a participat și la punerea în funcțiune a unui aparat ultraperformant de stimulare magnetică transcraniană repetitivă (rTMS), achiziţionat cu sprijinul UNICEF în cadrul Proiectului România pentru fiecare copil. Asigurarea incluziunii sociale - ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili". Achiziția s-a realizat printr-un grant acordat UNICEF în România de către Comitetul Naţional al UNICEF Austria, obiectivul acestuia fiind facilitarea accesului la servicii pentru adolescenți. Beneficiarii noului echipament vor fi pacienţi cu vârsta între 12-18 ani.

 

La evenimentul de inaugurare a fost prezent directorul general al ASSMB, Oana SIVACHE, managerul Spitalului de Psihiatrie Gorgos, Ec. Mariana-Valy BESOIU, precum şi Mara MATEI, ofițer zonal UNICEF.

 

La Spitalul de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia", unitate sanitară de referinţă în România, delegația franceză a remarcat faptul că există o puternică bază de învăţământ universitar şi de cercetare ştiinţifică medicală, și a discutat cu managerul spitalului, Dr. Andrian ȚIBÎRNĂ posibilitatea stabilirii unor legături profesionale aprofundate între cadrele medicale de la Spitalul Obregia si profesionişti de la unități similare din Paris.