TERAPIE FETALĂ INTRAUTERINĂ ÎN CADRUL SPITALULUI CLINIC FILANTROPIA BUCUREȘTI

TERAPIE FETALĂ INTRAUTERINĂ ÎN CADRUL SPITALULUI CLINIC FILANTROPIA BUCUREȘTI

 

Dr. Ana-Maria Vayna, medic primar obstetrică-ginecologie, specialist în medicină și terapie fetală, explică faptul că unele afecțiuni fetale necesită tratamente intrauterine, iar în cadrul Spitalului Clinic Filantropia București se efectuează acest tip de terapie, mai ales în cazul complicațiilor aduse de sarcinile gemelare monocoriale, adică sarcina cu gemeni identici, care prezintă aceeași placentă.

 

 Sarcinile gemelare reprezintă o categorie de sarcini cu risc crescut, iar numărul acestora a crescut în ultima perioadă, datorită sarcinilor obținute prin tehnici de reproducere asistată.

 

 Există două tipuri de sarcini gemelare: una în care cei doi feți prezintă placente diferite, denumită sarcină dicorială, cu gemeni non-identici și alta în care feții prezintă aceeași placentă, denumită sarcină gemelară monocorială, cu gemeni identici.

  

Sarcinile gemelare monocoriale asociază o serie de complicații specifice, aproximativ o treime dintre aceste sarcini pot dezvolta complicații severe, care, netratate, se asociază cu o rată de mortalitate de aproximativ 80-90%.

  

Complicațiile sarcinilor monocoriale sunt:

 - Sindromul transfuzor-transfuzat

 - Restricția selectivă de creștere

 - Secvența anemie-policitemie

 

Cauza acestor complicații este faptul că în sarcinile gemelare monocoriale gemenii împart aceeași placentă.

  

În cadrul Spitalului Clinic Filantropia București există opțiunea de terapie fetală intrauterină în cazul apariției acestor complicații, tratamentul intrauterin având multiple beneficii:

 - Îmbunătățește pronosticul fetal

 - Crește rata de supraviețuire a unuia sau ambilor feți 

 - Scade riscul de prematuritate, care este de 80-90% în cazul lipsei tratamentului

 - Scade riscul de afectare neurologică sau de deces fetal al fătului supraviețuitor, în cazul în care unul din feți se oprește din evoluție

 

#sarcinagemelara #gemeni #complicatiigemeni #terapieIntraUterina #SpitalulClinicFilantropiaBucuresti #FilantropiaBucuresti #ASSMB #PMB #DrAnaVayna ASSMB - Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București