13 OCTOMBRIE – ZIUA MONDIALĂ A TROMBOZEI

13 OCTOMBRIE – ZIUA MONDIALĂ A TROMBOZEI

 ASSMB susține campania mondială de informare și conștientizare a impactului trombozei pentru a atrage atenția asupra acestei probleme de sănătate. Este important să cunoaștem semnele și simptomele unei tromboze și să ne adresăm specialiștilor în cazul în care acestea apar.

 Din păcate, simptomele nu sunt întotdeauna evidente, semnele clasice ale prezenţei cheagurilor de sânge fiind umflarea şi sensibilitatea gambelor.

 Pentru a preveni tromboza și formarea cheagurilor de sânge este recomandată adoptarea un stil de viață sănătos, precum: menținerea unei greutăți optime, realizarea celor 30 de minute de mișcare fizică zilnică, menținerea organismului hidratat, efectuarea examinărilor periodice și informarea medicului despre antecedente familiale de tromboză, mai ales în cazul unei viitoare sarcini, dar și consumul de alimente care reglează nivelul colesterolului și îmbunătățesc circulația sângelui.

 Printre condițiile care pot favoriza apariția trombozelor se regăsesc:

 ·       Vârstă înaintată;

 ·       Obezitate;

 ·       Tratamentele hormonale;

 ·       Fumatul;

 ·       Antecedentele de evenimente trombotice în familie.

 Ziua Mondială a Trombozei (www.worldthrombosisday.org) este marcată în fiecare an pe 13 octombrie, ziua în care s-a născut Rudolf Virchow, cel care a fost un adevărat pionier în patofiziologia trombozei. Medic german, patolog, biolog și antropolog, Virchow a descoperit conceptul de „tromboză” și a ajutat lumea medicală să înțeleagă această condiție.

 #PMB #ASSMB #Sănătate #ZiuaMondialăaTrombozei