INTERVIU CU CONF. DR. SIMIN FLORESCU, DIRECTOR MEDICAL SPITALUL ”DR. VICTOR BABEȘ” DESPRE PANDEMIA DE COVID-19

INTERVIU CU CONF. DR. SIMIN FLORESCU, DIRECTOR MEDICAL SPITALUL ”DR. VICTOR BABEȘ” DESPRE PANDEMIA DE COVID-19

Despre echipa medicală de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș” - animată de entuziasmul tinerilor și echilibrată de experiența profesioniștilor cu ani mulți de experiență în spate -, precum și despre dăruire în lupta cotidiană cu pandemia de COVID-19, a vorbit Conf. Dr. Simin Aysel Florescu, directorul medical al reputatului spital bucureștean, într-o conferință live pe pagina oficială de Facebook a Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

„Ceea ce se întâmplă la noi în acest moment este oarecum mulțumitor pentru că suntem pe o pantă orizontală a cazurilor și ne dorim să menținem această pantă pentru a ajunge la cea descendentă. Aceasta înseamnă că toate măsurile luate până acum au avut rezultatul scontat, astfel încât sistemul sanitar nu a fost copleșit de un număr mare de cazuri simultane”, a caracterizat succint situația actuală Dr. Simin Aysel Florescu.

Spitalul "Dr. Victor Babeș", care tratează acum exclusiv pacienți infectați cu SARS-CoV-2, a fost pregătit încă de la început pentru a face față situației, fiind în alertă chiar de la momentul apariției primelor cazuri de infectare din China, la sfârșitul anului trecut. Echipa medicală de la „Dr. Victor Babeș” a înțeles că este vorba despre o boală nouă, despre care se știe foarte puțin pe plan mondial.

În consecință, încă de la sfârșitul lunii decembrie, s-a creionat o strategie adaptată unei potențiale situații de criză. „Practic, i-am ’pândit’ încă de atunci pe toți cei veniți din China și i-am testat. De aceea, astăzi, în România, avem un număr rezonabil de cazuri, o treime din pacienți s-au vindecat, avem un număr mic de decese și o rată redusă de creștere. Este, de fapt, ceea ce ne doream, o curbă aplatizată”,a dezvăluit Dr. Florescu.

Pe lângă echipamentele de protecție necesare, asigurate în cantități suficiente de Primăria Municipiului Bucureşti, prin ASSMB, spitalul a beneficiat foarte repede și de kit-uri pentru diagnosticare, așa încât de la acel moment în unitatea medicală au fost internați doar pacienții confirmați ca fiind infectați. Aici trebuie menționat și faptul că spitalul Babeș dispune de unul dintre cele mai performante laboratoare de diagnosticare din țară.

Concret, de la jumătatea lunii martie și până în prezent au fost internați peste 1.200 de pacienți, din care 800 au fost confirmați, iar circa 500 s-au vindecat și au fost externați. Acum, în spital sunt, în mod constant, aproximativ 200 de pacienți și sunt ocupate jumătate din paturi, fiind important de mennționat că, în conformitate cu metodologia în vigoare, sunt internați și pacienți confirmați, dar care sunt asimptomatici. Din punctul de vedere al severității cazurilor, majoritatea sunt ușoare și medii.

„Personalul medical are tot ce îi trebuie. Este nevoie, în acest moment, doar de forță. Am fost surprinși, la început, când am văzut că în unele locuri din țară au fost probleme cu personalul medical care s-a speriat. La noi, a fost, pot spune, un entuziasm general, a fost o efervescență care ne-a ajutat să ne organizăm foarte repede. Oamenii nu s-au speriat și acest lucru este foarte important. Tinerii s-au implicat primii, chiar și medicii rezidenți din ani mici au cerut să fie trimiși ’în linia întîi’, au insistat chiar, deși nu nu am fi vrut neapărat să-i supunem unei experiențe de acest fel încă de la începutul carierei. Seniorii, prin profesionalismul lor, au echilibrat balanța, îmbinând experiența profesională cu entuziasmul începutului. Acum însă, recunoaștem, suntem obosiți, dar ne facem datoria fără niciun rabat”, a mărturisit Dr. Simin Florescu.
De asemenea, Conf. Dr. Simin Florescu atrage atenția asupra faptului că pe 15 mai, odată cu relaxarea restricțiilor, VIRUSUL nu dispare iar oamenii TREBUIE să respecte cu și mai mare strictețe regulile de distanțare socială, de igienă și de prevenție! Viața cadrelor medicale din Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeș” se desfășoară, de mai bine de două luni, după reguli stricte, fără excepții, iar acestea vor fi urmate ferm până când situația va permite o relaxare și pericolul va fi îndepărtat. Până atunci, să avem întredere în ei, eroii în halate albe ai zilelor noastre!
#SpitalulVictorBabeș #spitalePMB #eroidinprimalinie