CAZURILE DE INFECȚII NOSOCOMIALE, REDUSE CONSIDERABIL

CAZURILE DE INFECȚII NOSOCOMIALE, REDUSE CONSIDERABIL

RAPORT FINAL ÎN URMA IMPLEMENTĂRII PROIECTULUI „Tehnologie revoluţionară de eliminare a infecţiilor nosocomiale din spitale cu ajutorul roboţilor”

Spitalul Clinic " Dr. Victor Babes", aflat în subordinea Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București a utilizat, din octombrie anul trecut, robotul pentru dezinfecţia suprafeţelor în cadrul departamentului de terapie intensivă. Procedura de dezinfecție cu ajutorul robotului s-a realizat după efectuarea metodelor standard de dezinfecţie prevăzute în norme. Opt persoane din cadrul Spitalul Clinic " Dr. Victor Babes" au fost instruite cum să asigure funcționarea robotului cu lumină ultravioletă pulsată cu xenon.
Probele au fost recoltate înainte și după folosirea robotului, de pe mânerele interioare şi exterioare ale paturilor, salteaua și tăblia patului, telecomandă pat, monitoare, cărucior inox, noptieră, masă, stativ, precum şi de pe întrerupătoarele salonului, de la baie şi de pe robinetele chiuvetei. Rezultatele au arătat că , în urma utilizării robotului, s-a înregistrat o diminuare cu 4,79% a incidenţei cazurilor de infecții asociate asistenței medicale (IAAM) și implicit o scădere a costurilor directe de spitalizare, servicii și medicație în spital.
Bugetul alocat acestui program a fost de 877 de mii de lei.